
Ako se pitate kada vaša beba može početi jesti proso onda znajte da je to već od njenog petog ili šestog mjeseca života, a svojoj bebi možete početi davati jesti i nekoliko žlica kašice od riže i kukuruza.
Biljna vlakna koja sadrže žitarice izvrsna su za poticanje probave kod djece, a mineralne soli koje također tvore sastav žitarica sudjeluju u izgradnji zubiju i kostiju.
Znate li da proso, kukuruz i riža ne sadrže bjelančevinu gluten koja u nekim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju. od prosa se daju napraviti i slatke kaše za vašu djecu
OVDJE saznajte treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?
Zašto je proso sjajna žitarica i za djecu
Proso je jedna od najstarijih žitarica i uzgajala se već i rije 7000 godina, a treba znati da je proso jedna od najzdravijih bezglutenskih žitarica. Ona je lako probavljiva, a bogata je željezom, magnezijem, kalcijem, fosforom, cinkom, vitaminom E i vitaminima B skupine.
Kako se kuha proso?
U otprilike dvije i pol šalice prokuhane vode dodaje se šalica prosa i ostavi na tihoj vatri oko 15 minuta da zakipi. Nakon toga tako skuhano proso treba ostaviti da se “odmori” daljnjih 15 minuta u poklopljenoj posudi.
Ovako pripremljeno proso možete koristiti i kao fine kašice za bebe za doručak, uz dodatak nekog voća, a za ručak kao prilog nekom jelu, u salati ili pomiješan s pripremljenim povrćem.
OVDJE PRONAĐITE ukusan recept za popečke od prosa koje će obožavati cijela obitelj
Dobar tek!