Kako nas dobre bakterije čine boljim roditeljima

Kao roditelji, ponekad i previše brinemo o bakterijama – tim nevidljivim, malim stvorovima koji nastanjuju okoliš u kojem odrastaju naša djeca. No dobro je znati da pored loših postoje i dobre bakterije koje mogu biti saveznik u odgoju i rastu naših mališana.

Nemaju profil na fejsu i imaju čudnovata imena kao što su Bifidobacterium bifidum i Lactobacillus rhamnosus, ali vjerujte nam, one su dobri prijatelji vaše djece a da to možda i ne znate.

Riječ je o dobrim bakterijama koje nastanjuju ljudski probavni trakt i ondje pomažu zdravoj probavi. A mogu se naći u fermentiranim prehrambenim namirnicama poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa, te u probiotičkim preparatima i dodacima prehrani.

Većina se stručnjaka (od liječnika do nutricionista i farmaceuta) danas slaže da dobre bakterije ili probiotike valja unositi u organizam naše djece kako bi ona bila jača i zdravija te se osjećala bolje.
Jedan jogurt na dan (prirodan i bez dodanih šećera ili aroma!) osigurat će zdraviji razvoj vašeg djeteta, a vas učiniti boljim i brižnijim roditeljem.

Pomoć kod kolika, dijareje…

Utvrđeno je da probiotici imaju blagotvorni učinak kod djece s probavnim poteškoćama.

Plače li, primjerice, vaše malo dijete prečesto (od jednog do tri sata dnevno, nekoliko puta na dan) moguće je da pati od kolika, neugodnog probavnog stanja male djece praćenog grčevima.
Kao uzrok ove pojave najčešće se navodi nerazvijeni probavni sustav male djece, a olakšanje mu uz uravnoteženu prehranu mogu donijeti dobre bakterije, tj. probiotici.

dobre-bakterije-1

Zašto je to tako?

Odgovor leži u maloj lekciji iz biologije. Od trenutka rođenja, probavni trakt djeteta biva naseljen milijardama dobrih (ali dakako i loših) bakterija koje formiraju crijevnu mikrofloru.

Izbalansiran omjer ovih bakterija pridonosi razvoju probavnog trakta vaše djece, koji će tijekom odrastanja naučiti optimalno prerađivati izvana unesene namirnice.

Majčino mlijeko igra važnu ulogu u prvoj fazi formiranja crijevne mikroflore jer pomaže u nastanku kolonija dobrih bakterija. Ono sadrži prebiotike koji potiču rast korisnih bakterija te time pomaže kod oblikovanja dječjeg gastrointestinalnog trakta.

Mlijeko je k tome značajan čimbenik i kod „educiranja“ imunog sustava vaše bebe – sustava koji će brinuti o obrambenim mehanizmima dječjeg organizma. Veliki pomak u sastavu crijevne mikroflore nastaje u trenutku kada dijete prelazi na čvrstu hranu.
Tada se konačno ustali omjer najrazličitijih sojeva bakterija koje će imati presudnu ulogu prilikom probavljanja namirnica u dječjem probavnom traktu.

No različiti vanjski faktori mogu narušiti ravnotežu crijevne mikroflore (stres i korištenje antibiotika u liječenju djeteta su najčešći).
Rezultat je pojava dijareje kod djece ili stanje praćeno neugodnim probavnim grčevima. Namirnice ili probiotički dodaci prehrani mogu ovdje uskočiti te pomoći kod ublažavanja probavnih tegoba.

Nutricionisti ističu kako je omjer dobrih i loših bakterija u crijevima jedinstven za svaku osobu te predstavlja nešto poput našeg osobnog gastrointestinalnog „otiska prsta“. Zato će i unos jednog ili drugog soja dobrih bakterija utjecati na više ili manje učinkovit efekt kod poboljšanja probave.

Sve u svemu, neki su se sojevi dobrih bakterija iskristalizirali kao najučinkovitiji i najpopularniji te oni najčešće dolaze u probiotičkim pripravcima ili jogurtima s dobrim probiotičkim kulturama.

To su u prvom redu sojevi Lactobacillus i Bifidobacterium bakterija čiji se različiti podsojevi mogu naći na tržištu prirodnih fermentiranih proizvoda i dodataka prehrani. Vama su najvjerojatnije poznati kao svi oni acidofili, kefiri ili LGG-ovi koje redovito viđate na policama naših trgovina.

Za zdravije, veselije, jače dijete

Brojne su prednosti redovitog uzimanja prirodnih probiotičkih namirnica poput jogurta ili kefira u prehrani djece. Osim što pomažu kod ublažavanja problema s kolikama, probiotici su saveznik imunog sustava djeteta u borbi s infekcijama.

Važno je istaknuti da je učinak probiotika ovdje privremen jer se probiotici ne grade u dječjem organizmu, nego se nakon prestanka njihova uzimanja, omjeri i razina različitih sojeva bakterija u crijevima vraćaju na prvobitno stanje.

Uz gore navedeno, probiotici su dobri i kod uklanjanja ekcema koji nastaju u djece zbog alergijske reakcije na mlijeko. A pomažu i kod nadutosti, crijevnih grčeva te nekih bolova u stomaku.

Smoothie s jagodama i jogurtom

Ako vaše dijete ne želi jesti prirodni jogurt jer mu nije dovoljno „fora“, ipak mu ne popuštajte i što više zaobilazite tzv. „voćne jogurte“ s polica trgovina jer takvi proizvodi vrlo često sadrže premalo probiotičkih kultura i voća i k tome su krcati šećerom (koji počesto neutralizira dobre učinke dobrih bakterija).

Umjesto toga, smućkajte sami jedan zdravi probiotički smoothie s jagodama ili kakvim drugim bobičastim voćem i prirodnim jogurtom. I gledajte kako vaš mališan zdravo raste.

Za kraj donosimo jedan jednostavan, a zdrav recept za „fora smoothie“.

Fora smoothie s jagodama i jogurtom

Ubacite u blender pola šalice mlijeka, isto toliko smrznutih ili svježih jagoda ili kakvih drugih voćnih bobica te pola šalice prirodnog jogurta. Sve dobro izmiksajte u smoothie kojeg izlijte u čašu i na vrhu ukrasite hrskavim pahuljicama corn flakesa.

Autor članka: Amulet Studio
Fotografije: Pixabay