Kolač kojem je teško odoljeti

Ovaj kolač koji privlači pogled i svačije nepce uopće nije teško napraviti.

Sve namirnice dostupne su u bolje opskrbljenim dućanima, a rezultat nakon romantičnog serviranja biti će savršen. A tek rapsodija okusa…

Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom koja je punjenom bijelom čokoladom

Sastojci za buttermilk kremu
250 g buttermilka
Sok i zest jedne naranče
100 g šećera
1 mahuna vanilije
250 g vrhnja za šlag
6 listića želatine

Zagrijati buttermilk, naranču, šećer i vaniliju do vrenja. Dodati nabubrenu ocjeđenu želatinu. Razraditi i ohladiti na sobnu temperaturu. Izmiksati šlag i spojiti te preliti preko baze po želji.

Gel malina/ruža
300 g malina
200 g vode
150 g šećera
5 g limun soka
Par kapi ekstrakta od ruže
4 listića želatine

Maline, vodu, šećer i limun zakuhati. Razraditi štapnim mikserom, protisnuti kroz fino sito te dodati nabubrenu ocjeđenu želatinu u vruću smjesu i dodati ektrakt ruže. Ohladiti na sobnu temperaturu i preliti preko ohlađene buttermilk kreme.

Mousse od bijele čokolade
3 dcl mlijeka
1 vanilija
3 dcl vrhnja za šlag
4 listica želatine
60 g bijele čokolade
5 žutanjaka
50g secera

Žutanjke i šećer razraditi i dodati u prokuhano mlijeko s vanilijom. Miješati smjesu u posudi iznad vruće vode. Paziti da ne kipi da ne koagulira žutanjak. Kad se poveže i malo zgusne, dodati čokoladu i želatinu. Ohladiti, dodati u tučen šlag i puniti u željenje kalupe/ čaše /baze.

Recept: restoran Apetit Zagreb
Fotografije: Martina Cvek