Male tajne za dojilje

Dojenje se na prvu ruku može činiti jednostavno međutim mnoge mlade majke nisu spremne na iznenađenja koja ih očekuju naročito u prvim tjednima dojenja. Dojenjem novorođenče dobiva sve važne sastojke za svoj razvoj. U slučaju da mlade majke imaju nepoznanice u vezi s dojenjem mogu potražiti pomoć patronažne sestre. Kakvo got iskustvo imali majka i dijete će s vremenom i vježbom steći sigurnost i iskustvo.

Budite sigurni da je novorođenče dobro primilo bradavicu

Dok dijete sisa važno je da svojim ustima obuhvati cijelu aureolu bradavice a ne samo bradavicu jer će tako sigurno izazvati bolne bradavice.

Odvajanje od dojke

Odvajanje od dojke posebice ako dijete jako cucla može biti bolno. Kako bi spriječili povlačenje lagano gurnite prst između djetetovih usta i bradavice te tako polako olabavite pritisak. Tek tada odmaknite dijete od dojke.

Ponudite djetetu manje bolnu bradavicu

Vjerojatnije je da će novorođenče jače sisati u prvim danima. Ukoliko se pojavi ovakva situacija, prvo ponudite manje bolnu bradavicu.

Nosite štitnike za bradavice

U prvim danima kada bradavice mogu biti bolne i otečene a bilo kakav dodir pa čak i nježni dodir tkanine mogu ju još jače iritirati postoji rješenje u obliku šeširića ili silikonskih zaštitnika za bradavice koji štite bradavicu tijekom dojenja. Međutim o upotrebi ovih dodataka savjetujte se sa sestrom ili svojim doktorom.

Hranite dijete ali i sebe

Povećajte količinu mlijeka češćim dojenjem ili pumpanjem mlijeka. Češće dojenje i natjerat će tijelo majke na veću proizvodnju mlijeka. Izdajanje mlijeka možete povećati ili održavati potrebne količine mlijeka. Međutim majka mora također dobro i kvalitetno jesti i odmarati se kako bi mogla davati dosta mlijeka dobre kakvoće.

Piše: Wishmama