Mastitis  – upala grudi  kod dojenja –  koji su simptomi?

Baš kad ste zadovoljno pomislili da vam je dojenje relativno jednostavno krenulo, odjednom iznenađenje. Crvenilo, tvrde, bolne, vruće dojke s kvržicama, visoka tjelesna temperatura i groznica – da, vjerojatno je riječ o mastitisu.

Što je mastitis?

Mastitis je upala dojki koja se pojavljuje tijekom dojenja. Iako je najčešći tijekom prvog mjeseca, zapravo se može javiti tijekom cijelog perioda dojenja.

Neke su žene sklone i višekratnom mastitisu

Pojednostavljeno, problem je u mlijeku koje ostaje “zarobljeno” u mliječnim kanalićima u kojima dolazi do začepljenja. Ono što je primarno i najvažnije jest da se to mlijeko “oslobodi”, da izađe, jer upravo njegovim zaostajanjem može nastati upala odnosno mastitis.

Važno je ovdje naglasiti da nije svaki zastoj mlijeka mastitis. Isti simptomi – nabrekle i bolne vruće dojke mogu značiti i da su one jednostavno prepunjene, no ako se uz to pojavi temperatura (često vrlo visoka) i groznica, riječ je o mastitisu.

On se pojavljuje naglo, uglavnom samo na jednoj dojci, a potreban je tjedan do dva da simptomi nestanu.

Nije svaki zastoj mastitis

Iako nije svako začepljenje dojki odnosno zastoj mlijeka mastitis, problem kreće od začepljenje mliječnog kanalica zbog nedovoljnog pražnjenja mlijeka.

Zbog toga dojka postaje tvrda i bolna. Izvana, od mjesta začepljenja prema korijenu dojke, koža je topla i crvena. Pod prstima se čak mogu osjetiti i čvorići. Ako takvo stanje ne prati temperatura te bol i nabreknutost prestanu nakon pražnjenja dojke, radi se samo o zastoju.

Nebakterijski i bakterijski mastitis

No kada se u tom zastoju prepunjene alveole razvuku preko svojih mogućnosti, mogu se rasprsnuti i malo mlijeka dospijeva u krvotok.

Tada tijelo reagira simptomima sličnima gripi – loše opće stanje, groznica, visoka temperatura. Dojka je pritom upaljena, natekla, bolna i crvena i tu je riječ o nebakterijskoj upali odnosno mastitisu.

Pokazatelj da se radi o nebakterijskom mastitisu jest da do poboljšanja dolazi sljedećih dvanaest sati nakon prvih 24 sata nastanka problema.

Ako pak u dojku dospiju bakterije, a to se događa ili kroz napuknute i oštećene bradavice ili zbog oslabljenog imunološkog sustava majke koji u tom stanju ne može spriječiti rast bakterija, dolazi do bakterijskog mastitisa.

Simptomi su jednaki kao i kod nebakterijskog, ali traju dulje te se mastitis javlja često u obje dojke. Pokazatelji koji također upućuju da je riječ o bakterijskoj upali su i pojava gnoja i krvi u mlijeku, crvene pruge od mjesta zastoja prema korijenu dojke i oštećena upaljena bradavica. U ovom je slučaju potrebno liječenje antibioticima.

Ako se bakterijski mastitis ne liječi, može doći do pojave čira u dojci, no to nije tako česta pojava. Tada je, za razliku od nabreknutosti tipične za mastitis, područje čira meko, a izvana crveno.

dojenje mastitis grudi

OVDJE pogledajte mnoge savjete i informacije o dojenju ili hranjenju na bočicu

Dojenje ili bočica

Što se zbiva s dojenjem u vrijeme mastitisa?

U borbi protiv zastoja i mastitisa, bio on bakterijski ili nebakterijski, najbolji saveznik je upravo beba. Često se može čuti da “nije dobro da beba doji” ako imate temperaturu, ako uzimate antibiotike, odnosno da zbog toga mlijeko nije dobro. Sve su to neistine!

Baš vam beba sisanjem može olakšati probleme jer će izvući višak mlijeka i smanjiti nabreknutost, a mlijeko je jednako vrijedno i hranjivo kao i prije. U toj fazi, iako će vam vjerojatno biti i neugodno zbog prisutne boli, beba treba dojiti i češće nego inače.
Ako je i nakon dojenja dojka nabreknuta i bolna, izdajajte se.

OVDJE proučite koji je najbolji grudnjak za trudnice, dojilje i mamice

Prije podoja možete si olakšati neugodu toplim ili hladnim oblozima (nekim dojiljama olakšanje donosi topli, a nekima hladni oblog i tu nema pravila). Ako je potrebno uzimati antibiotik, liječnik će vam pripisati neki koji se smije uzimati za vrijeme dojenja pa ni to nije argument da prestanete dojiti.

Imajte na umu da je puno veća šteta ako dijete ne dobiva vaše mlijeko s vrijednim antitijelima odnosno ako prestanete dojiti i to neka vam bude motiv da nastavite iako je sasvim razumljivo da vam je dojenje u ovom trenutku vrlo bolno i neugodno.

No mastitis će proći, a ako sada prestanete (a lijepo vam je na početku krenulo), dojenje ćete kasnije teško ili nikako ponovno uspostaviti.

SAZNAJTE Kako njegovati grudi za vrijeme dojenja

Koliko traje mastitis

Blagi oblik mastitisa prolazi brzo, ponekad i kroz 24 sata. Pritom se bol i oteklina smanji, no nekoliko se dana može zadržati crvenilo dojke.

Bakterijski mastitis prolazi uzimanjem antibiotika (koji je važno popiti do kraja).
No ponekad se mastitis može i ponoviti. Zašto? Zato što su neke dojilje jednostavno sklonije stvaranju prevelikih zaliha mlijeka.

> Zato što neke dojilje “kao pomoć” uvedu adaptirano mlijeko i dijete ne stigne posisati majčino mlijeko.
> Zato što neke bebe “slabo” sisaju.
> Zato što je nekim dojiljama to osjetljivo područje pa je prohodnost mlijeka slabija.
> Zato što je dojilja pod stresom i oslabljena imuniteta…

Mnoštvo je razloga, no važno je imati na umu da je beba najveći “pomagač” u olakšavanju problema i da treba biti ustrajan u nastavljanju dojenja, za dobrobit i majke i bebe.

Izdvojeno

Listovi kupusa kao pomoć iz prirode
Iako nije znanstveno dokazano, mnoge majke svjedoče djelotvornosti listova kupusa u ublažavanju prepunjenosti dojki koji brže donose olakšanje nego topli ili hladni oblozi. Listovi kupusa djeluju na način da smanjuju oteklinu. No i tu treba biti oprezan i primjenjivati ovu metodu samo dok se upala ne smiri.
U suprotnome bi se mogla smanjiti ukupna proizvodnja mlijeka.

Kako ih koristiti?
Za obloge uzmite svježe unutarnje listove glavice zelenog kupusa.
Prije primjene ih operite, odstranite im srednju tvrdu žilu te izrežite rupu za bradavicu.
Ovijte listove oko dojke i stavite preko njih grudnjak. Ako su listovi pretvrdi odnosno ne mogu “obaviti” dojku, možete ih smekšati valjkom za tijesto ili ih malo stisnuti u ruci.

Takve obloge stavljajte između podoja i mijenjajte ih kad kupus uvene te ih zamijenite svježima. Ne bi se trebali koristiti dulje od osam sati.

Piše: Wishmama