Njega mame i bebe nakon poroda

Njega mame i bebe započinje već u rodilištu. Rođenje djeteta jedno je od najsretnijih i najuzbudljivijih trenutaka u životu žene.

No, dani nakon poroda za većinu su novopečenih majki koliko lijepi, toliko i stresni i iscrpljujući. Kako bi povratak iz rodilišta protekao što jednostavnije, poželjno je unaprijed pripremiti sve što je potrebno za njegu mame i bebe.

Što biste trebali pripremiti u ‘maminoj kozmetičkoj torbici’, donosimo u sljedećim savjetima:

Spas za grudi i bradavice

Dojenje je prekrasno iskustvo za svaku majku. Ono omogućava povezivanje majke i djeteta te im daje osjećaj spokoja i sigurnosti.

No što zbog suhe i zategnute kože bradavica, što zbog nepravilnog položaja djeteta prilikom dojenja, često dolazi do pucanja i krvarenja tanke i osjetljive kože bradavica, čineći prekrasan čin dojenja bolnim i neugodnim.

Olakšanje dolazi u obliku posebnih preparata koje će ublažiti bolove i potaknuti zacjeljivanje nježne kože bradavica poput lanolina (npr. Bayer Multi–Mam Lanolin za dojilje) koji štiti bradavice tijekom dojenja i sprječava stvaranje napuklina.

On omogućava trenutno ublažavanje smetnji, održava kožu bradavica mekom, gipkom i zdravom te nadomješta i nadopunjuje prirodnu masnoću kože koja se gubi dojenjem.

Pomažu i kvalitetne kreme za bradavice (npr. Avent Hidratantna krema za bradavice) koje omogućavaju hidrataciju kože i omekšavanje bradavica.

Tijekom razdoblja dojenja, preporuča se i upotreba čvrstog, ali udobnog pamučnog grudnjaka koji će pružati dobru potporu grudima.

Ukoliko curenje mlijeka ne prestaje nakon podoja, preporuča se upotreba praktičnih jastučića za grudnjak – bilo perivih (npr. Philips Avent Jastučići za grudi ) ili jednokratnih (npr. Tommee Tippee jednokratni Jastučići za dojilje) – koji će spriječiti da mlijeko curi na odjeću.

Njega kože tijela nakon poroda

Tijekom razdoblja trudnoće dolazi do ubrzanog porasta tjelesnog obujma.
Trudnice u prosjeku dobiju od 5-15 kg težine u svega 9 mjeseci, što uzrokuje prebrzo rastezanje kože tijela, prilikom čega dolazi do pucanja i ožiljaka na koži zvanih strije.
Strije najčešće nastaju na trbuhu, bokovima, stražnjici i grudima.

Strije tijekom trudnoće nije lako izbjeći, a još je teže u potpunosti ih ukloniti kad su već jednom nastale.

Kako bismo umanjili njihovu vidljivost nakon poroda, preporuča se upotreba hranjivih i obnavljajućih ulja (npr. Mustela ili Elancyl Ulje protiv strija) koji će omogućiti brže zacjeljivanje strija te ih učiniti manje vidljivima.

Strije nisu jedina boljka novopečenih majki. Nakon poroda koža trbuha ostaje obješena i naborana, stoga ju je cilj u najkraćem mogućem roku vratiti u formu i učvrstiti.

Preparati za učvršćivanje kože dolaze u mnogim oblicima kao intenzivni gelovi za kožu nakon poroda (npr. Mustela Gel za obnavljanje kože poslije poroda) ili u obliku prirodne učvršćujuće kreme (npr. NUXE BODY Učvršćujuća krema za tijelo).

mama-i-beba

Za odmoran i vedar majčin pogled

Prvih nekoliko tjedana, mala beba uvodi u život majke prilično naporan i iscrpljujući tempo. Zbog čestih noćnih podoja, nije neobično da jutro dočekate natečenih očiju i s velikim podočnjacima. Lagane kreme protiv podočnjaka smanjit će natečenost i pružiti vam blistav i odmoran pogled.

Njega bebe u prvim danima

Za dolazak novorođene bebe iz rodilišta, roditeljski dom treba pažljivo pripremiti. Ovo je vrijeme kada je beba najosjetljivija jer zaštitna kožna barijera bebe nije u potpunosti razvijena.

Stoga se za njegu bebe u prvim danima preporuča lagano kupanje u toploj vodi, uz ispiranje blagom kamilicom ili veoma nježnim dječjim čistačima koji neće narušiti veoma osjetljivu ravnotežu bebine kože.

Korištenjem pelena kod vrlo malih beba često se javlja pelenski osip. Za ublažavanje pelenskog osipa preporuča se specijalna njega obnavljajućim balzamima (npr. Klorane Bebe Krema za pelensku regiju) ili klasična dječja mast.

Pojava tjemenice kod beba

Pojava tjemenice čest je slučaj kod novorođenih beba u prvim tjednima života. Radi se o ljuskastim naslagama na tjemenu bebe, a uzrok su najčešće gljivice.

Kod pojave tjemenice preporuča se upotreba specijalnih šampona (npr. Mustela Pjena za tjemenicu), koji će ukloniti uzrok nastanka i pročistiti tjeme bebe na iznimno nježan, ali učinkovit način.

Uz dopuštenje: Sabex (sve fotografije)