Namirnice koje bebe trebaju izbjegavati

Kada beba počinje s dohranom pred majkom se pojavljuje bezbroj pitanja.

S kojim namirnicama treba početi dohranjivati bebu, s koliko mjeseci treba uvesti pojedinu namirnicu.

Statistički govoreći svaka se beba od pet mjeseci može početi dohranjivati.

Postoji niz sigurnih namirnica s kojima se može započeti ali i namirnice koje nije dobro prerano uvoditi u prehranu beba.

Donosimo popis namirnica koje treba pažljivo uvoditi u prehranu bebama nakon prve godine života.

Kravlje mlijeko

Kravlje mlijeko je najčešći uzročnik alergija i alergijskih reakcija kod beba.

Kravlje mlijeko prepuno je bjelanjčevina i minerala koje beba ne može probaviti a također ne sadrži sve potrebne nutritivne vrijednosti za rast bebe.

Svježe povrće

Svježe povrće

Svježe povrće je važan izvor nutrijenata i ima malo kalorija. Kod beba sirova hrana može uzrokovati probleme s probavom. Stoga je bitno da povrće koje se uvodi u prehranu bude prokuhano i pasirano.

Bjelanjak

Bjelanjak jaja je bogat proteinima i koristan za zdravlje roditelja. Međutim ne preporučuje se davati djeci mlađoj od godine dana.

Proteini u bjeljanku mogu izazvati alergijske reakcije a također bakterije mogu uzrokovati probleme sa probavom i druge komplikacije.

Reakcije na bjelanjke su mnogo češće pa iako ste uveli žutanjak u prehranu bebe pažljivo pokušajte s bjelanjkom u prehrani.

Riba

Riba

Iako se riba preporučuje bebama od 8 mjeseci budite oprezni s ovom namirnicom. Zbog velikog zagađenja pojedine vrste riba sadržavaju količine žive te mogu izazvati alergijske reakcije. Pokušajte se koncentrirati na svježu ribu koja dolazi iz čistih voda.

Med

Med je od davnina poznata kao hranjiva namirnica, koja se često služi i u medicinske svrhe. Kod beba med može pokrenuti alergijske reakcije a bakterije mogu dovesti do ozbiljnijih problema s botulizmom.

Limun

Citrusi

Naranče, limuni i ostali citrusi prepuni su vitamina C i ostalih važnih sastojaka međutim njihova kiselost može doprinijeti osipu i problemima u probavi male djece.

Konzervirana hrana i voćni sokovi

Ovakve namirnice najbolje je izbjegavati u širokom luku. Zbog širokog spektra konzervansa, soli i šećera konzerviranu hranu i gotove voćne sokove nije preporučljivo davati bebama.

Piše: Wishmama