Odlična mjesta za bebine recepte

Moja kćer Anabela je dojena do četvrtog mjeseca a zatim sam zbog teškog mastitisa izgubila većinu mlijeka pa smo prešli na zamjensko mlijeko. Anabela je velika izjelica ali često ima vjetrove koji joj smetaju prilikom sna. Nakon što su kolike popustile spavala je i po 7 do 8 sati kroz noć. Potom se počela buditi kako bi jela i to dva do tri puta po noći. Obično niti ne završi obrok nego padne natrag u san već nakon samo pola bočice popijene hrane.

Počeci hranjenja bebe

Počela sam ju dohranjivati sa žitaricama, bez glutena, a zatim dodala tikvice. Dobivala je 1/3 srednje tikvice jednom dnevno oko podneva za ručak zajedno s bočicom zamjenskog mlijeka, od 180 ml. Tako sam nastavila tri dana kako bih se uvjerila da nema nikakvih alergijskih reakcija. Na jednak način sam nastavila s ostalim namirnicama kao što su jabuke, kruške, rajčica, avokado, banana i tako dalje.

Namjerno sam krenula s povrćem prije voća jer sam se bojala kako bi Anabela mogla odbiti povrće ako prvo započnem s voćem koje je slađe i lakše ga je jesti nego nezačinjeno povrće. Sada kada je Anabela stara šest mjeseci počela sam kombinirati namirnice koje je već probala na hranjiviji, ukusniji i zabavniji način. Srećom do sada joj se sve što sam napravila sviđalo.

Ako se pitate kako znati je li vaša beba spremna za čvrstu hranu provjerite na ovoj poveznici.

U različitim dijelovima svijeta pedijatri preporučuju različite namirnice za početak. O ovoj temi sam naširoko raspravljala sa svojim nutricionistom za djecu u Barceloni. Također sam se upoznala s planom prehrane koje sam pronašla u Hrvatskoj, (poveznica) i planom kojeg sam dobila od svojeg nutricionista koji se naveliko koristi u zapadnoj Europi (poveznica).

djecja-hrana-1

Glavna razlika koju sam pronašla je to što se u Hrvatskoj preporučuje dohranu početi sa šest mjeseci dok je u zapadnoj Europi i Americi preporuka za početak od četvrtog do šestog mjeseca.

Mislim kako je potrebno saznati što više informacija o toj temi i od pedijatara i nutricionista te na temelju stanja s bebom treba donijeti odluku kada započeti s dohranom.

Dječje kuharice

Nakon razgovora s pedijatrom polako sam počela dohranjivati Anabelu jednom dnevno s malim količinama nakon njenog četvrtog mjeseca. Kupila sam Beaba parni lonac za bebe kojeg mi je preporučila moja prijateljica Iva, koji omogućava super jednostavno kuhanje na pari, a ima i mogućnost izmiksati hranu u pire za par minuta. U isto vrijeme možete raditi dva jela, voće i povrće, u isto vrijeme jer ima odvojene posude.

djecja-hrana-2

Annabel Karmel

Annabel Karmel je “mama poduzetnica” iz Ujedinjenog kraljevstva koja ima uspješnu karijeru i troje djece. Od kada je prije 20 godina izdala knjigu “Complete Baby and Toddler Meal Planner” napisala je preko četrdeset knjiga koje su se prodale u preko 4 milijuna kopija diljem svijeta a pokriva sve razine razvoja djeteta.

djecja-hrana-3

S više od 20 godina iskustva, Annabel je postala najbolji autor u Ujedinjenom kraljevstvu, međunarodni bestseller autor i stručnjak za osmišljavanje ukusnih, hranjivih obroka za bebe i djecu. Njezina stranica ima prekrasne recepte i za sve “ćudljive” apetite trudnica.

Stranica Annabel Karmel je nevjerojatno lagana za korištenje i sadrži recepte prema djetetovoj dobi. Također možete pronaći Annabeline recepte za trudnice, obitelji ili bebe s mobilne aplikacije ili ako su vam draža tiskovna izdanja možete naručiti knjige preko web dućana.

Chiarin tanjurić (Instagram)
Chiarina mama, je porijeklom iz mog rodnog grada Zagreba, kuharica je i prikazuje nevjerojatne slike obroka za bebe na svom Facebook profilu na hrvatskom ili na Instagramu na engleskom. Moja prijateljica Petra mi je preporučila ovu stranicu koja je definitivno moj izvor inspiracija za jela koja kuham za mog dečka kao i za Anabelu. Ona u budućnosti planira početi održavati i satove kuhanja za mame. Njezinu stranicu sigurno treba pratiti.

Chairas Little Plate

Kids Food Universe

Kids Food Universe je prekrasan izvor zabavnih i zdravih recepata, koje bi mogla jesti svaki dan, namijenjena bebama, dojenčadi ili djeci. Na svojim stranica često daruju poklone i dobre korisne savjete kako odabrati kvalitetne proizvode u lokalnoj trgovini.

Baby Food Universe

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk