Oligosaharidi – čudesan sastojak majčinog mlijeka

Kolika je važnost majčinog mlijeka i uloga prisutnih oligosaharida na razvoj imunološkog sustava dojenčadi

Majčino mlijeko zlatni je standard u prehrani svakog dojenčeta, a u posljednje vrijeme sve se više istražuje uloga oligosaharida iz majčinog mlijeka.

Oligosaharidi majčinog mlijeka su biološki aktivna tvar, treća najvažnija tvar u majčinom mlijeku, nakon laktoze i masti.

Zanimljivo je kako je njihova količina u majčinom mlijeku u prvim mjesecima rođenja djece znatno veća od količine proteina. Njihova je uloga ključna u izgradnji imuniteta te oni predstavljaju tajno oružje prirode protiv patogena.

mama-beba

Oligosaharidi majčinog mlijeka podupiru: razvoj dobre crijevne mikrobiote, sazrijevanje imunološkog sustava dojenčadi te potencijalno utječu na pravilan neurološki razvoj. Sve navedeno izuzetno je važno za zdrav život novorođenčeta.

OVDJE saznajte osnove hranjenja vaše bebe tijekom prvih nekoliko tjedana

Znanost je mnogo napredovala kada je riječ o istraživanju faktora koji utječu na razvoj djeteta od najranijih faza života

Za dojenčad koja nije u mogućnosti biti dojena prehrambena industrija iz godine u godinu ulaže značajne napore kako bi razvila napredne pripravke, a hrvatsko tržište je među prvima u Europi koje ima takve proizvode.

Izgradnja mreže koja okuplja stručnjake iz područja prehrane i zdravlja, razmjena znanja, poticanje rasprava te podrška zdravstvenim djelatnicima u njihovom profesionalnom razvoju ključni su za bolje razumijevanje uloge prehrane od najranije dobi.

Uz dopuštenje: Dialog (sve fotografije)