Osnove hranjenja vaše bebe tijekom prvih nekoliko tjedana

Tijekom prvih nekoliko tjedana, vjerojatno će hranjenje biti primarno u odnosu na sve drugo.

Možda će vam trebati neko vrijeme da pronađete udobnu rutinu, no podrška kod kuće – netko tko će paziti na vašu dobrobit – može proces učiniti bržim i uspješnim.

Vjerojatno ste već odlučili želite li dojiti ili hraniti dijete na bočicu, no sada u obzir trebate uzeti druge stvari, poput toga koliko često trebate hraniti dijete.

Dojenje ili bočica za hranjenje vaše bebe ponekad je velika odluka – saznajte više

U početku ćete se možda brinuti radite li ispravno te dobiva li vaše dijete dovoljno hrane, no, čim vidite vaše dijete rase i napreduje, postupno ćete se opustiti i naučiti vjerovati svojoj procjeni.

Kako često trebate hraniti dijete

Ne tako davno, djeca su hranjena u strogim vremenskim intervalima od četiri sata, bez obzira plaču li od gladi prije no što je sat rekao da je vrijeme za hranjenje. Danas većina zdravstvenih stučnjaka preporučuju fleksibilniji raspored – to jest, hraniti dijete kada se čini da je gladno.

Normalno je da će vaše dijete željeti češće jesti tijekom prvih nekoliko tjedana, stoga ako prihvatite da je u ranijem periodu vašem djetetu koje dojite treba hrana svaka dva sata, ili dijetetu koje hranite na bočicu svaka tri sata, možete dan planirati sukladno tome.

Možete se činiti da ispočetka ne činite ništa drugo no dojite, no ovo razdoblje neće trajati zauvijek – razmišljate o svakom dojenju kao prilici da sjedite i odmorite se. Dok vaše dijete tijekom sljedećih nekoliko tjedana raste, vjerojatno ćete otkriti da su razdolja između dojenja duža, te da će se vaše dijete samostalno priviknuti na četverosatni razmak. No, naravno da djeca variraju u sposobnosti prilagodbe, stoga se nebojte brinuti ako se dijete vaše prijateljice ranije prilagodi.

POnekad manja djeca ili djeca koja su pospana – možda od lijekov koje ste primili tijekom porođaja – ne pokazuje uvijek kada treba jesti.
Ako je to slučaj, nemojte dopstiti da vaše dijete bude duže od pet do šest sati bez ponuđene dojke ili bočice.

Koliko mu je potrebno

Ne tako davno, djeca su hranjena u strogim vremenskim intervalima od četiri sata, bez obzira plaču li od gladi prije no što je sat rekao da je vrijeme za hranjenje. Danas većina zdravstvenih stručnjaka preporučuju fleksibilniji raspored – to jest, hraniti dijete kada se čini da je gladno.

Normalno je da će vaše dijete željeti češće jesti tijekom prvih nekoliko tjedana, stoga ako prihvatite da je u ranijem periodu vašem djetetu koje dojite treba hrana svaka dva sata, ili djetetu koje hranite na bočicu svaka tri sata, možete dan planirati sukladno tome.

Možete se činiti da ispočetka ne činite ništa drugo no dojite, no ovo razdoblje neće trajati zauvijek – razmišljate o svakom dojenju kao prilici da sjedite i odmorite se. Dok vaše dijete tijekom sljedećih nekoliko tjedana raste, vjerojatno ćete otkriti da su razdolja između dojenja duža, te da će se vaše dijete samostalno priviknuti na četverosatni razmak. No, naravno da djeca variraju u sposobnosti prilagodbe, stoga se ne bojte brinuti ako se dijete vaše prijateljice ranije prilagodi.

Ponekad manja djeca ili djeca koja su pospana – možda od lijekova koje ste primili tijekom porođaja – ne pokazuje uvijek kada treba jesti.
Ako je to slučaj, nemojte dopustiti da vaše dijete bude duže od pet do šest sati bez ponuđene dojke ili bočice.

zadovoljna beba dijete

Treba li moje dijete vodu

Majčino mlijeko sadrži dovoljno vod za vaše dijete, stoga, čak i u najsušoj klimi, ako dojite dijete, ne trebate mu davati pića za nadomjestak tekućine. To bi ga moglo zbuniti dok se pokušava naviknuti na hranjenje iz bradavice.
Također bi moglo prenapuniti njegov sićušni trbuščić, što bi moglo zauzvrat poremetiti njegov apetit.

Ako dijete hranite na bočicu, možete mu dati malo vode ako je vrlo vruće te ako je dehidrirano i ima vrućicu. Međutim, nemojte mu davati prečesto ni previše vode, budući da mu to može poremetiti apetit. Ako mu dajte na vodu, neka bude prokuhana a potom ohlađena, dok vaše dijete ne bude stao šest mjeseci.

Znakovi dobrog napretka vaše bebe

Bez obzira dojite ili hranite dijete na bočicu željet ćete znati napreduje li. Jedan od najboljih načina da to potvrdite je redoviti odlazak kod liječnika. On će izvagati vaše dijete i unijeti njegovu težinu na centilnu tablicu (tablica koja uspoređuje dobitak na težini vašeg djeteta s nacionalnim projekta).

Ako ste zabrinuti zbog hranjenja, također ćete moći razgovarati o tome. Međutim, na pitanje napreduje li vaše dijete dobit ćete pozitivan odgovor ako:
> ravnomjerno dobiva na težini
> ima zdravu boje kože
> ako je živahan, bistrih očiju i čvrstog tonusa mišića
> djeluje zadovoljno nakon hranjenja
> promijeni šest ili više mokrih pelena tijekom 4 sata
> ima mekanu stolicu

OVDJE saznajte više o:
Problematična stolica kod djece
Bebine prve stolice

JESE LI ZNALI…
Ako je vaše dijete bilo zadovoljno rasporedom hranjenja, no počinje biti nemirno ili češće tražiti mlijeko, možda je u razdoblju pojačanog rasta, te treba više mlijeka.

Ovo se obično događa u dobi od pet do šest tjedan, te opet s tri mjeseca, no može se dogoditi čak i u trećem tjednu.

Češće dojenje na dan ili dva će povećati vašu zalihu mlijeka kakao biste pratili povećanu potrebu, a vaše će se dijete vratiti u rutinu.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Vaša trudnoća