Povrće je cool! Kako jedu mali vegetarijnaci?

Kada vaše dijete odjednom odbije i nevoljko gleda sočan odrezak ili omiljene pileće medaljone, sigurno je upravo naučilo u školi da su to nekad bile one drage i mile životinje.

Mali vegetarijanci u velikoj formi

Zbog toga ne morate brinuti: vaše će dijete lijepo rasti i bez kobasica i salame. Da bi prehranom dobilo sve hranjive tvari što su mu potrebne za rast i razvoj, trebate pratiti ove jednostavne savjete.

Vegetarijanac da, vegan ne

Za djecu i mlade vegetarijanska je prehrana sasvim dovoljna. U toj varijanti ne jede se meso ali se konzumira riba, jaja, mlijeko i sir.

U posljednje je vrijeme vegetarijancima trend da katkad pojedu i malo mesa. Veganski način prehrane, u kojem se treba potpuno odreći svih namirnica životinjskog podrijetla (čak i meda), za djecu je apsolutno neprihvatljiv.

djeca vegetarijanci

Najvažniji elementi za rast djeteta

Djeci je za krvotok i rast jako potrebno željezo. Mineralne se tvari mogu dobiti iz prosa, zobi, kukuruza, pistacija ili špinata, ali u manje postotku samo 2-5 posto (dok je kod mesa taj udio 20-30 posto). Važno je znati i to da vitamin C pospješuje apsorpciju željeza u organizmu.

Zbog toga treba jesti jako puno povrća koje je bogato tim vitaminom: papriku, brokulu, salatu, jednako kao i voće bogato njime, papaju, kivi i ostalo južno voće.

Pobrinite se da navedene vrste voća i povrća redovito budu na jelovniku

Čak i čaša soka od naranče uz jelo ili limunov sok u preljevu za salatu pomažu organizmu da bolje iskoristi željezo iz namirnica što ih je dijete pojelo.

Djeci su za rast veoma potrebne i bjelančevine. Budući da su upravo bjelančevine životinjskog podrijetla puno vrjednije, mališani moraju češće piti mlijeko i jogurt, te jesti jaja.

Kalcij koji je od presudne važnosti za zdrave zube i kosti, u dovoljnoj se mjeri dobiva iz mlijeka, sira, maslaca, jogurta i svježeg sira.

Vitamin B12 djeca trebaju radi zdravlja krvi i živaca. On se nalazi u fermentiranom povrću kao što su kiseli kupus, cikla, krastavci i mrkva.

Jod je prijeko potreban za pravilnu izmjenu tvari u organizmu. Najbolje bi bilo da vaši najmlađi nekoliko puta tjedno jedu morsku ribu. Dobar izvor joda su mlijeko i jaja.