Zašto su žitarice važne u prehrani djece

Žitarice predstavljaju temelj zdrave prehrane kao najbolji izvor energije.

Žitarice su prema sistematizaciji jednogodišnje biljke koje pripadaju porodici trava (Gramineae). Važno je napomenuti da je najhranjiviji dio biljke čine zrnati plodovi koji su bogati izvor ugljikohidrata, bjelančevina, celuloze, minerala i vitamina.
Od svih dijelova biljke najviše se u ljudskoj populaciji i prehrani stoke koriste upravo zrnati plodovi, a nama su u prehrani najpoznatije zrno, klica, razne pahuljice ili mljeveno zrno (brašno). Žita se mogu podijeliti na prava ili strna, prema obliku i načinu prerade. Zbog nedostatka aminokiseline lizin ne smatraju se kompleksnom namirnicom.

Što sve ubrajamo u žitarice?

U ljudskoj prehrani žitarice su jedna od vrsta namirnica koje su dosta zastupljene. Konzumiraju ih djeca, odrasli, starije osobe, a jedna su od glavnih namirnica kod ljudi koji su vegetarijanci. Pod žitarice ubrajamo pšenicu, raž, ječam, rižu, kukuruz, proso, sirak, i dr., a manje poznatije su heljda, amarant i kvinoja.
Možemo primijetiti da su navedene namirnice jedne od „starijih“ u povijesti namirnica, odnosno naši preci konzumirali su ih od davnih dana, a njihova konzumacija zadržala se sve do danas. Bez žitarica danas je prehrana nezamisliva i održiva, a ne postoji kutak svijeta u kojima barem jedna vrsta žitarica ne dominira u prehrani.

Žitarice

Nutritivna vrijednost žitarica

Žitarice su kvalitetan izvor energije odnosno izvor su složenih ugljikohidrata. Kao što smo naveli značajan su izvor ugljikohidrata, vlakana, bjelančevina, celuloze, minerala, vitamina i drugih esencijalnih tvari. Što se tiče vitamina najviše dominiraju vitamini B kompleksa i vitamin E, a od minerala željezo, fosfor, magnezij, bakar, cink i selen.
Jedan gram ugljikohidrata izgaranjem dalje oko 4kcal, a prema zdravstvenim preporukama potrebno ih je uzimati do tri puta dnevno.

Zašto su žitarice važne u ljudskoj prehrani?

Osim što predstavljaju značajan i bogat izvor energije, nezamjenjiva su namirnica u ljudskoj prehrani. Budući da su žitarice izvor složenih ugljikohidrata potrebno je duže vrijeme kako bi se probavile, ali nas s druge strane duže vrijeme čine sitima.

Jedna od najznačajnijih uloga u zaštiti ljudskog zdravlja je činjenica da pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, pomažu probavni sustav i poboljšavaju našu probavu zbog dijetalnih vlakana koje sadrže, dijabetesa i pretilosti. Budući da je danas pretilost jedna od bolesti koja se ubrzano širi, prehrana žitaricama na neki način pomaže kod prevencije.

Jedna od najvažnijih žitarica u ljudskoj prehrani je pšenica, a slijede ju riža i kukuruz prema količini korištenosti. Što se tiče vrste namirnica koju konzumiramo u prehrani, a rade se od žitarica su: brašno (koje koristimo za izradu kolača, tijesta, peciva, kruha i dr. ), krupica (predstavlja krupnije brašno), pahuljice i dr.

Djevojčica

Žitarice i djeca

Budući da žitarice prema svjetskim zdravstvenim piramidama čine temelj prehrane i uravnoteženog jelovnika, one bi se svakako trebale naći na dječjem jelovniku. Jedan od lako dostupnih izvora energije itekako je pogodan za vrijeme razvoja djece kada njihovo tijelo zahtjeva puno više energije.

Također prilikom uvođenja žitarica u djetetovu prehranu potrebno je voditi računa da se prehrana započne s žitaricama koje ne sadrže bjelančevinu gluten poput kukuruza, prosa i riže, no s druge strane ne smije se previše niti odgađati uvođenje ovih žitarica. Koliko su žitarice važne u prehrani potvrdila je USDA u svojim novim smjernicama prema kojima ¼ tanjura zauzimaju cjelovite žitarice u prehrani.

Autor: mag.nut.Marina Jakšić