Priprema kašice

Što trebate znati prije nego što počnete pripremati kašice.

> Najvažnije pomagalo za pripremu kašica biti će štapni mikser, a najbolje je nabaviti ga u kompletu koji je proizvođač već predvidio za pripremu hrane za bebe. Nabavite i najmanje dvije duboke i uske čaše u kojima ćete miksati kašice. Većina tih posuda može poslužiti i za mjerenje količine vode koju ćete koristiti kod pripreme hrane za dijete.

> Kod pripremanja dječje hrane važno je paziti na čistoću posuđa, miksera i hrane. Dječji organizam nema otpornost na mikroorganizme, vrlo je osjetljiv i podložan infekcijama.

> Kod kupnje voća i povrća potrebno je odabrati svježe namirnice, po mogućnosti organskog uzgoja. Moraju biti dobro oprane, oguljene, bez koštica i sjemenki. Za pripremu dječjih kašica koristite isključivo svježe sezonsko i lokalno uzgojeno voće i povrće, meso i ribu, a nikako konzerviranu hranu zato jer je ona puna konzervansa i raznih aditiva koji mogu štetno djelovati na zdravlje djeteta.

> Kod pripremanja mesa i ribe potrebno je pažljivo očistiti sve: kožicu, kosti, hrskavicu i masnoće.

> Za krutu hranu se koristi dječja žličica, a ne bočica jer se dijete može zagrcnuti.

> Ako koristite meso koje je bio zamrznuto, najbolje je pustiti ga da se postepeno otopi u hladnjaku, nikako na sobnoj temperaturi kako se ne bi razvili mikroorganizmi. Kad se meso otopi odmah započnite s pripremom obroka.

> Hrana koju pripremate za dijete mora biti dobro termički obrađena zato jer je takva hrana bebi ukusnija i ne opterećuje probavu.

Tekst omogućio: Bosch