Odvikavanje od dojenja počnite uz voće

Odbijanje djeteta od dojenja najbolje je provoditi postepeno tijekom tri do šest mjeseci.

Dobar plan može pomoći da lako i bez stresa odviknete bebu od dojenja. Znamo da novorođenče u prvom mjesecu doji najmanje osam puta dnevno, uključujući i noćno dojenje.

Do petog mjeseca beba doji šest puta, a kasnije pet puta dnevno. S dohranjivanjem treba početi sa punih šest mjeseci. Počinje se s voćem i voćnim sokovima, zatim dolazi povrće, a tek kasnije meso.

Recepti za voćne kašice:

Napravite zdrave voćne kašice
Blagodati avokada i priprema kašice za bebe od 4 mjeseca
Kašica pobjednica

Postepeno odbijanje od dojke najbolje je zbog toga što se tako pruža mogućnost da se želučani sokovi bebe prilagode novoj vrsti hrane. Odbijanje treba sprovoditi postepeno tijekom tri do šest mjeseci.

Svaka dva ili svaka četiri tjedna ukida se po jedno dojenje. Ukoliko se majka mora vratiti na posao, onda će sprovoditi ubrzano odbijanje, što znači da svakog tjedna ukida po jedno dojenje, mijenjajući ga nemliječnim obrokom ili mliječnom formulom.

Bez prisile

Odbijanje od dojenja je moguće sprovesti u bilo koje godišnje doba, ako postoje povoljni higijenski uvjeti i ako je zdravstveno stanje majke uredu. Isto je tako važno da dijete nauči jesti bez prisile i sa zadovoljstvom.

Beba