Kad je ekstra djevičansko maslinovo ulje u pitanju, ne treba biti vješt kuhar da biste zadovoljili zahtjevna nepca svojih ukućana ili gostiju.
Već i komad domaćeg kruha umočen u ekstra djevičansko maslinovo ulje koje zavodi mirisom zelenog ploda masline i svježe pokošene trave izazvat će pravu malu gastronomsku senzaciju.
Jedino na što trebate pripaziti je da maslinovo ulje koje ste poslužili, ili njime sebe nagradili, sasvim je svejedno, bude prvoklasno. A za pravo uživanje i hedonizam treba znati kako maslinovo ulje izabrati, ali i kako ga pravilno čuvati.
Na što pripaziti pri kupnji maslinovog ulja i kako s njime pravilno postupati odgovara savjetnica za maslinarstvo i senzorska ocjenjivačica za djevičanska maslinova ulja mr. sc. Zoricu Jurišić.
Tri su stvari na koje valja pripaziti kad je maslinovo ulje u pitanju – kisik, svjetlost i toplina.
Za razliku od vina za koje vrijedi izreka „što starije, to bolje“, u slučaju djevičanskih maslinovih ulja, s vremenom, karakteristična svojstva će počet opadati pa proizvod više neće sadržavati karakteristike one tržišne kategorije pod kojom je stavljen na tržište.
Svjetlost ubrzava oksidacijsko kvarenje i gubitak kakvoće djevičanskih maslinovih ulja. Zato se ne preporučuje maslinovo ulje čuvati u svijetlim bocama. Maslinovo ulje u takvim je bocama više izloženo svjetlosti zbog čega će kraće trajati i veća je vjerojatnost da će se pokvariti.
Izdvojeno:
> Čisto, tamno i bez plastike> Nije poželjno, maslinovo ulje izlagati niti toplini, posebno ne suncu
> Prostorija u kojoj se ulje čuva trebala bi biti čista i prozračna, a ulje bi trebali čuvati izvan direktnog sunčevog svjetla.
> Idealna temperatura na kojoj se čuva maslinovo ulje kreće u rasponu od 16±2 stupnjeva Celzijevih, a ako imate klimatiziran podrum, neće biti loše da tamo ostavite bocu svog omiljenog ulja.
> Pripazite da u prostoriji nema vlage. I ona ubrzava kvarenje, a dobro je znati i da maslinovo ulje upija mirise.
Baš zato kada se maslinovo ulje čuva u plastičnoj ambalaži može se dovesti u pitanje njegova kakvoća ili zdravstvena ispravnost.
Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.
Zato se preporučuje ulje čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak „točanja kruha“, zaključuje Zorica Jurišić.
Tekst omogućila: Zvijezda