Ribu kao visokovrijednu namirnicu nutricionisti svima preporučuju konzumirati barem jednom tjedno.
Voljeli je ili ne voljeli, s tom spoznajom njezine važnosti u pravilnoj prehrani važno je da se u pravo vrijeme uvede u dohranu djeteta.
Prehrambena vrijednost ribe
Najznačajniji element ribe su omega-3 masne kiseline, dio obitelji višestruko nezasićenih masnih kiselina koje tijelo ne može samo stvarati, a potrebne su mu, pa ih je nužno unositi hranom.
Omega-3 masne kiseline imaju veliku ulogu u sazrijevanju živčanog sustava, imaju pozitivan učinak na aktivnost mozga, djeluju na stvaranje tvari koje reguliraju tjelesnu temperaturu, potiču protok krvi kroz mozak, a u odrasloj dobi imaju značajnu ulogu u prevenciji srčanih i krvožilnih bolesti, posebice u regulaciji visokog krvnog tlaka.
Organizam opskrbljuju vrijednim bjelančevinama – bjelančevine ribe sadrže 21 aminokiselinu, uključujući i 9 esencijalnih koje je nužno unositi hranom.
Te bjelančevine imaju višu vrijednost od bjelančevina biljnog porijekla i izuzetno su važne za razvoj stanica i tkiva.
Obiluje vitaminima i mineralima
Riba sadrži vitamine B2 i B6, značajne u zaštiti tkiva, kože i vida, B12 koji su nužni za rast eritrocita (nedostatak doodi do megaloblastične anemije) te za pravilan rad živčanog sustava, B3, važan za rast, vitamin D koji utječe na razvoj koštanog sustava i zubi te vitamin K koji je od velike važnosti u procesu zgrušavanja krvi.
Isto tako, kalcij i fluor kojima obiluje djeluju na razvoj zub i kostiju, jod (prisutan kod morskih riba) djeluje na pravilan rad štitnjače, željezo je važno za stvaranje eritrocita, a fosfor je nužan za razvoj moždane aktivnosti.
Kada ribu ponuditi djetetu
Nakon nabrojenih činjenica, treba li uopće dvojiti da se riba mora redovito naći na jelovniku vašeg djeteta, čak i ako sami niste ljubitelj i ne razumijete se dovoljno u vrste ribe i način pripreme.
Prema kalendaru dohrane, riba se može uvesti u prehranu nakon osmog mjeseca djetetova života
U tom razdoblju vrlo je vjerojatno da je dijete već naviklo na kašice od voća, povrća, žitarica i mesa.
Uvođenjem ribe dijete se navikava usvajanju novog, drugačijeg okusa, a ona ujedno predstavlja i izvrsnu alternativu za meso jer je lakše probavljiva s obzirom da njezino meso ne sadrži vezivno tkivo.
Ukoliko postoji rizik od alergijske reakcije (ako je roditelj ili starije dijete alergično na ribu), u dohranu bi je oprezno trebalo uvesti nakon navršene godine dana.
Koja riba za početak?
Za prvi obrok treba odabrati nemasnu ribu – oslić i grdobina su idealan izbor.
Prikladan je i list, no kako on živi u velikoj dubini, postoji opasnost od zagađenosti.
Kasnije se može prijeći na oradu i brancina (ne iz uzgoja), a visokovrijedan je i losos koji također može biti izbor od početka (no budite svjesni da je losos koji se može nabaviti u našim trgovinama iz uzgoja, pa je bolji izbor riba dostupna u našem moru).
I pastrva je dobar izbor, ali budite oprezni s kostima.
Veliku vrijednost ima plava riba koja je i intenzivnijeg okusa, primjerice skuša i srdela, ali i one imaju kosti, pogotovo srdela, koje je vrlo teško očistiti.
Sušena i dimljena riba nikako nije preporučljiva za djecu jer sadrži previše soli i drugih kemijskih tvari pa je svakako izbjegavajte.
Kako pripremiti ribu za bebu?
Ribu dobro očistite – i prodavač u ribarnici može vam to učiniti, a vi svakako pri pranju ribe (pod tekućom vodom) kod kuće dodatno provjerite jesu li odstranjene sve ljuske i iznutrice.
Ribu za početak kuhajte na pari – možete je staviti u žičanu košaricu i kuhati u loncu s malo vode.
Tako se kuha otprilike 15-ak minuta te se odstrani glava, rep, koža i kosti. Meso koje ostane usitnite vilicom i ponudite djetetu.
Ribu možete i ispeći u pećnici na način da je, bez dodatka ulja, pečete 15 minuta na papiru za pečenje ili umotanu u aluminijsku foliju, a nakon toga usitnite njezino meso.
Prije godine dana starosti djeteta ne dodaje se sol.
Nekoliko jednostavnih recepata za početak
Iako vam se čini da u početku dohrane nemate puno izbora u kombiniranju dopuštenih namirnica, ili vam nedostaje mašte, donosimo nekoliko jednostavnih recepata s ribom koje možete ponuditi prije prve godine djetetova života.
Riba i batat – za osmomjesečnu bebu
Skuhajte oslića na navedeni način. Shuhajte i batat, ohladite ga, dodajte kap maslinova ulja i usitnite vilicom te ga pomiješajte s isto tako usitnjenom ribom.
Te dvije namirnice možete ponuditi bebi i odvojeno, kako bi kušalo okus i jednog i drugog.
Na isti način možete pripremiti i ribu s blitvom.
Prema tablici dohrane, grašak se uvodi u prehranu u 10. mjesecu bebina života. Možete ga dobro kombinirati s ribom. Skuhajte oslića ili grdobinu na navedeni način. U međuvremenu narežite jedan krumpir na kockice i skuhajte ga zajedno sa žlicom graška. Manji komad lososa ispecite u foliji u pećnici (bez dodatka soli i ulja). Cvjetaču skuhajte i zgnječite te je pomiješajte s pečenim lososom.
Procijedite. Vilicom zgnječite krumpir i grašak dodajući vodu u kojoj se kuhala riba, a u koju ste prije toga umiješali mlijeko (izdojeno majčino ili adaptirano) u omjeru koji odgovara količini vode.
Dodajte zgnječenu ribu u povrće i poslužite. Losos iz pećnice s pireom od cvjetače – za desetomjesečnu bebu
Takav pire možete pomiješati s kuhanom rižom i dodati nekoliko kapi maslinova ulja. Izdvojeno
Kako prepoznati je li riba svježa
Svježa riba mora imati crvene škrge, bistre i okrugle oči, miris ne smije biti preintenzivan, meso mora biti elastično, a ako ribu primite za glavu, mora ostati ravna.