Banane, zvijezde voća prava su nutritivna bomba. Odlične su za probavu, izbjeljivanje zubiju, zdravlje srca, a i pravi su saveznik u gubitku kilograma.
Potiču iz Jugoistočne Azije, a njihova boja, oblik i veličina variraju. Najpoznatija i dostupna kod nas je žuta banana, koja je zelene boje kada se ubere.
Brojne zdravstvene dobrobiti
Pored svog bogatog sastava, idealna su namirnica za grickanje među obrocima. Pune su vlakana i antioksidansa pa nije čudo da ih mnogi nutricionisti preporučuju jesti svaki dan u određenim količinama.
Zbog heterosaharida pektina (prirodnog gela kojeg sadrži voće i povrće) i otpornog škroba u svom sastavu, mogu pomoći kod regulacije šećera u krvi nakon obroka i smanjiti apetit usporavanjem procesa pražnjenja želuca.
Dijabetičarima se pak ne preporučuje konzumiranje zrelih, smeđih banana koje sadrže više voćnog šećera od ostalih.
Kalij u njihovom sastavu esencijalan je mineral u održavanju zdravlja srca, pogotovo u kontroliranju krvnog tlaka. Zdravlju srca pomaže i magnezij kojim banana obiluje.
Banane pomažu i u procesu mršavljenja jer su zasitne i sadrže malo kalorija zahvaljujući visokoj razini vlakana, a korisne su i kod usporavanja procesa starenja s bogatstvom antioksidansa.
Mogu se jesti za doručak u jogurtu, s pahuljicama ili u osvježavajućem smoothieju. Preporučuje ih se jesti ako vježbate, jer pomažu kod boli u mišićima i grčeva.
Pored svih zdravstvenih dobrobiti, banane možete iskoristiti i za njegu lica i izbjeljivanje zubi
Trljanje kore banane po zubima najbrži je način kako izbijeliti zube. Sloj koji nanesete treba ostaviti desetak minuta da djeluje a onda ga operite četkicom i pastom, kao i kod redovitog pranja zubi. Osmijeh će vam zablistati, a zubi će biti savršeno glatki po jezikom.
Piling s korom banane smirit će svaku upalu i iritaciju akni
Možete ju koristiti kao masku za lice jednostavnim trljanjem kore po licu, a za najbolje rezultate treba ju ostaviti preko noći i koristiti par dana za vidljive rezultate. Redovitom se uporabom kore banane kao maske mogu smanjiti i ugladiti pore te učvrstiti čelo, lice i obraze.
Koru banane možete iskoristiti i za ubode različitih insekata za smanjenje svrbeža.
Jednostavna priprema banana
Želite li brz i ukusan desert, banane i osnovi sastojci u kuhinji bit će sve što vam treba. Možete ih narezati na ploške i umakati u pjenasto tijesto od mlijeka, šećera, žumanjaka, istučenog snijega i brašna pa pržiti u umjereno vrućem ulju do rumene boje.
Ponešto drugačiji banana split možete napraviti tako da ispečete banane u kori na grilu, ogulite ih i poslužite s preljevom od čokolade, šlagom i/ili sladoledom. Zvuči kao odličan završetak obiteljskog roštilja!
Za zdraviju verziju čipsa, ispecite tako rezane ploške banane koje ste prethodno namočili u limunovom soku na papiru za pečenje u pećnici na 100°C. Pecite ih 2 sata na jednoj strani, pa ih preokrenite špatulom i pecite još sat i pol, dok ne dobijete željenu hrskavost.
Tako pripremljene mogu se čuvati hermetički zatvorene duže vrijeme.
Brz i zdrav doručak pripremite u samo 3 minute s dvije banane, 3 kivija, 150 ml mlijeka (može i biljnog), 150 ml jogurta, 4 žlice zobenih pahuljica i komadićem đumbira (ili prstohvatom đumbira u prahu).
Izblendajte sve do željene konzistencije pa ovaj ukusni smoothie servirajte svojoj obitelji, jer će ovaj doručak svima osigurati energiju i vrijedne nutritivne vrijednosti za dobar početak dana.
Puno je načina pripreme banane pa ih je uvesti u prehranu vrlo lako. Prepustite se mašti i isprobajte neke nove kombinacije s ovim višefunkcionalnim voćem i zaštitite svoje zdravlje na prirodan način.