5 super doručaka za 5 školskih dana

Početak je nove školske godine, a za mnogu djecu to znači i ranije ustajanje, a nakon jutarnjeg buđenja razina energije je niska i potrebno ju je obnoviti prije nego se krene u novi dan.

Doručak je važan za početak svakog dana zato ga se ne smije preskakati.
Da bi svako dijete imalo čistu peticu iz prehrane u dnevnoj prehrani potrebno je pojesti 5 porcija voća (tu se ubraja i sušeno voće) i povrća.

ZDRAVE PREHRAMBENE NAVIKE
Između prve i dvadesete godine života organizam se razvija najintenzivnije, razvijaju se kosti, ubrzano se izrasta u visinu, a prehrambene navike mogu dobrano utjecati na težinu. Apetit u djece u to vrijeme dosta varira, a neke namirnice koje je dijete odbijalo postaju pri odrastanju čak i omiljene.

Roditelji imaju vrlo važnu ulogu u razvijanju prehrambenih navika u svoje djece stoga se trebaju dobro snaći u svakom razdoblju i dobro se informirati o nutritivnim vrijednostima namirnica koje daju jesti svojoj djeci.

Djeci je nužna za razvoj i rast raznovrsna prehrana bogata bjelančevinama, proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima te zdravim mastima.

ZLATNA PRAVILA:
> Jela pripremljena na grill tavi, kuhana ili pečena imaju uvijek prednost pred prženom /pohanom hranom.
> Maknite iz prehrane namirnice s praznim kalorijama bez ikakvih nutritivnih vrijednosti (čipseve, grickalice, zalogajčiće od lisnatog tijesta sa šećerom…)

Kako bi svih 5 dana započelo s osmjehom na licu donosimo 5 zdravih energetskih doručaka koje će djeca obožavati:

PONEDJELJAK:
Slasni sendvič od pilećih prsa u integralnoj Ciabatti premazanoj sa svježim sirom i kolutima rajčice.

UTORAK:
Kriška raženog ili kukuruznog kruha/peciva premazan s maslacem i medom ili domaćim pekmezom. Čaša čaja od metvice ili čaša mlijeka.

SRIJEDA:
Kriška ili dvije manje kriške raženog ili kukuruznog kruha premazan sa svježim sirom. Jedna mrkvica narezana na tanke štapiće. Čaša mlijeka.

ČETVRTAK:
Svježi kravlji sir s vrhnjem sa sitno narezanim kockicama rajčice. Kriška integralnog kruha ili manjeg peciva.

PETAK:
Zobene pahuljice u mlijeku s kockicama svježeg ili sušenog voća, pola šake oraha ili badema, sve zaslađeno žličicom meda. Šalica čaja od metvice s vrlo malo meda kao zaslađivača.

Ovi doručci opskrbit će dijete s dovoljno energije za početak uspješnog školskog dana.
Za međuobrok djetetu spremite voćku, orašaste plodove, jogurt ili integralno pecivo.