Zašto djeca obožavaju štrukle: Otkrijte čari ovog tradicionalnog jela!

Štrukli su tradicionalno jelo sjeverne Hrvatske, poznato po svojoj kremastoj punjenosti i mekanoj tjestenini. Ali osim što su štrukli jedno od najomiljenijih jela tradicionalne hrvatske kuhinje, posebno su popularni među najmlađima.

Ovo jednostavno, ali ukusno jelo kombinira meko, rastezljivo tijesto sa slasnom kremastom punjenosti od svježeg sira, što ga čini neodoljivim. Njegova blaga i umirujuća tekstura te bogat, mliječni okus čine štrukle idealnim izborom za dječji obrok. Osim što su nutritivno bogati, štrukli su i zabavni za jesti, što ih čini pravim hitom na obiteljskom stolu.

Sastojci za štrukle:

500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
Sol
50 g maslaca
250 g brašna
100 ml vode
100 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema štrukla:
Pomiješajte brašno, malo soli i vodu te zamijesite glatko tijesto. Ostavite da odstoji pokriveno oko 30 minuta. Za punjenje, pomiješajte svježi sir, jaje i malo soli.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Na tijesto ravnomjerno rasporedite punjenje, a zatim ga zarolajte i narežite na komade širine oko 5 cm. Kuhajte štrukle u kipućoj slanoj vodi oko 20 minuta.

U međuvremenu, u tavi zagrijte mlijeko s maslacem. Izvadite štrukle iz vode i prelijte ih mješavinom mlijeka i maslaca, te na kraju sve prelijte vrhnjem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Dobar tek!