Zdrav način života svake žene prema nutricionistici Marini

Jeste li ikada razmišljali o zdravom načinu života kao dugoročnoj životnoj navici ili ste pojam zdravog načina života koristili samo onda kada ste se osjetili loše te ste odlučili provesti novogodišnje odluke ili vas je na to natjerao neki viši faktor poput bolesti ili upozorenja liječnika.

Ako je vaš odgovor pozitivan trebali bi znati da je to ključni alarm za početak zdravog života, posebno za žensku populaciju. U narednom tekstu donosimo vam informacije i saznanja poznatih istraživanja koja govore o tome koliko je način prehrane važan kao i redovita tjelovježba uz odbacivanje loših navika poput nepušenja i brze hrane.

Žene s zdravim životnim navikama žive duže

Žene čije su životne navike zdrave i uključuju mediteransku prehranu, redovitu tjelovježbu, nepušenje i održavanje primjerene tjelesne težine živjet će i do 15 godina više, dok će si muškarci zdravim navikama produžiti život za 8,5 godina pokazalo je istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition koje je uključivalo 120 852 osobe između 55 i 69 godina, a podaci su preuzeti iz Nizozemske kohortne studije (NLCS).

Žene

Što kažu istraživanja

Istraživanje je uključivalo četiri faktora: nepušenje, tjelesnu aktivnost najmanje 30 minuta dnevno, BMI između 18,5 i 25 te prehrana slična mediteranskoj (visok unos voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, ribe, maslinovog ulja i nizak unos mesa te do dvije čaše alkohola na dan).

Svakom je faktoru pridodan jedan bod, žene koje su zadovoljavale sva četiri faktora, tj. imale četiri boda, imale su četiri puta manji rizik od prerane smrti od žena koje nisu zadovoljavale niti jedan faktor, dok je kod muškaraca ta razlika bila 2,5 puta.

Zaključak

Prema podacima dobivenim u istraživanjima možemo zaključiti da je zdrav način života itekako važan te donosi poboljšanju samog života kao i njegovog produljenja. Dakle, živjeti zdravo se isplati!

Autor: mr.nutricionizma Marina Jakšić