
Donosimo vam izvrstan blagdanski recept za ukusan kolač od suhog voća i čaja.
Ova je božićna delicija idealna za hladna zimska jutra, a prava je stvar kad se jede još sasvim blago topao s maslacem i šalicom čaja.
Sastojci za kolač od suhog voća i čaja
350 g sušenog voća (ja sam koristila kombinaciju grožđica, brusnica te nasjeckanih marelica i suhih smokava)
230 g smeđeg šećera
300 ml čaja (napravljenog s jednom vrećicom čaja od šipka)
2 žlice likera od ruže (ili ruma)
275 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
2 vrećice burbon vanilin šećera
1 veće jaje (malo tučeno vilicom)
Priprema recepta
Ako imate veće komade sušenog voća, isjeckajte ih pa pomiješajte sve voće sa šećerom i 1 vrećicom burbon vanilin šećera.
Skuhajte čaj pa ga još vrućeg prelijte preko voća. Nakon 10 minuta dodajte i liker od ruže pa ostavite voće da se namače preko noći.
Sutradan ugrijte pećnicu na 150 °C i obložite kalup za pečenje kruha papirom za pečenje.
U voće dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, još jedan vanilin šećer i tučeno jaje pa sve pomiješajte tako da dobijete homogenu smjesu.
Prebacite smjesu u kalup pa pecite sat i 15 min do sat i pol. Nožem provjerite je li pečeno – kad ga zabodete u kolač, na njemu ne smije biti sirovog tijesta.
Ostavite kolač da se ohladi i poslužite je narezanu na šnite s malo maslaca.
Recept u suradnji s Mini Chef