Zašto je Rooibos čaj toliko dobar za djecu

“Rooibos čaj djeluje umirujuće na probavni sustav koji je tek u razvoju”. Ovo je bila prva rečenica vrhunskog stručnjaka na jednom vrlo značajnom predavanju o čajevima u Frankfurtu.

Zašto je tome tako

Rooibos čaj još nazivaju „nektar prirode“ i “majčino čudo”. Nadimak Majčino čudo ovaj čaj je dobio zato što se pokazalo da majke koje doje svoje novorođenče, a istovremeno kroz dan konzumiraju Rooibos čaj u sebe unesu blagotvorne sastojke koji umiruju alimentarni ili probavni sustav beba i umanjuju kolike, a bebama u ranoj fazi razvoja one predstavljaju veliki problem.

Rooibos čaj i njegova ljekovita svojstva

Crveni grmić (na engleskom red bush) na kojem rastu igličasti listići zapravo je specifična biljka koja zahtjeva dnevnu temperaturu od oko 40-45 stupnjeva te 20 stupnjeva noću.

Ove temperature su specifične za lokaciju na visoravnima Dobre nade koji se nalazi u Južnoj Africi. U toj zemlji, od kuda i potječe crveni grmić, nazivaju ga još i “nektarom prirode” jer se oduvijek upotrebljavao kao lijek kod raznih želučanih i probavnih tegoba poput žgaravice, mučnine, nadutosti, crijevnih upala čak i čira.

Za razliku od čajeva sličnog djelovanja, kamilice, pelina ili stolisnika, daleko je boljeg okusa jer ne sadrži gorke tvari. Ovaj izniman čaj vrlo je ugodnoga slatkastog okusa, a ujedno izvrsno osvježava. Značajno je također za istaknuti da sadrži mnoge vrijedne minerale poput željeza i magnezija i to u obliku elektrolita koji se apsorbiraju vrlo lako te time osvježavaju organizam nakon psiho-fizičkog napora.
Topao ili hladan, sam ili u kombinaciji sa sokom od svježega voća, izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima.

Rooibos zauzima i posebno mjesto u pomoćnim ljekovitim sredstvima kod alergija na pelud, te kod astme. Flavonoidi koji se nalaze u čaju smanjuju histaminski gubitak našeg imunološkog sustava.

Rooibos čaj

Djeca i Rooibos čaj

Preporučuje se popiti i preko dvije litre čaja dnevno, jer nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu znojenjem naročito u toplim danima.

Rooibos ne sadrži kofein odnosno tein pa količina nije ograničena čak niti za djecu. Majkama koje doje preporučuje se konzumirati ga kroz cijeli dan. Majke mogu pomalo i pratiti svoju bebu kako kroz korelaciju dobiva potrebne tvari za lakši i ugodniji napredak u probavnom sustavu.

OVDJE saznajte zašto neke mame ne doje s lakoćom dok se druge susreću s nekim problemima

Djeci od navršenih 6 mjeseci pa nadalje može se slobodno početi davati da ga piju uz ostale voćne čajeve ili standardnih biljne čajeve pout kamilice, šipka koji su kod nas u Hrvatskoj primarni za tu dob.
U dobi od 6 mjeseci može se početi pripremati Rooibos čaj kojeg se zaslađuje po želji (uz prethodne konzultacije sa pedijatrom).

Roditeljima se savjetuje da svojoj djeci koja se bave sportom, a navršili su 3 godine, znači mladim sportašicama i sportašima, također pripravljaju umjesto instant pića neki od Rooibos čajeva.

Za istaknuti je da kod sportaša i rekreativaca u zrelijoj dobi postaje vrlo popularno piti ovaj savršeni napitak, jer je Rooibos čaj niskoenergetski, mineralni i osvježavajući napitak sa odličnim djelovanjem na organizam i pri povećanim naporima.

Izdvajamo

> Najpopularniji Rooibos čaj kod nas je Rooibos Natur, Rooibos BIO Orange, Rooibos Namibian Magic Natural i Bio Rooibos Terra Lemon Ginger!

Autor: Goran Španiček, voditelj Kuće zelenog čaja i personalni fitness trener
Fotografija: Lyle Nel, Derek Gavey