Kunić kao kućni ljubimac

Kunići su društveni i inteligentni kućni ljubimci. Podrijetlom su sa Pirinejskog poluotoka i dijela sjeverne Afrike, a životni vijek im je 10 godina.

Razlika – kunić i zec

Iako se kunić i zec smatraju sinonimom, postoje velike razlike među ovim dvjema vrstama.
Kunić je sitnije građe od zeca. Ima kraće uši i kraće noge. Živi u zajednicama i kopa nastambe pod zemljom. Mladi kunići rađaju se bez dlake i slijepi. Potpuno su ovisni o majci koja ih doji tri tjedna.

Zečevi imaju duže uši i duže stražnje noge od kunića. Ne žive u skupinama nego individualno. Nastambe rade iznad zemlje. Mladi zečeve rađaju se potpuno prekriveni dlakom, odmah vide i spremni su za samostalan život.

Kunića se može držati kao kućnog ljubimca, a zeca ne. Kunić može biti pitom i divlji, a zec je isključivo divlja životinja koja ne podnosi zatvorenost u kavezu ili kakav drugi ograničen prostor.

Društvena bića

Kunići su društvene, umiljate i zaigrane životinje. Vole da ih se mazi i drži u rukama ili krilu. Veći dio dana provode spavajući i odmarajući. Najaktivniji su predvečer i navečer kada je preporučljivo omogućiti im povećanu aktivnost.

Kunići u prirodi žive u parovima ili većim skupinama pa ukoliko imate uvjete nabavite dva kunića, najbolje mužjaka i ženku. Kunići postaju spolno zreli vrlo rano, mužjaci već s tri i pol mjeseca starosti, a ženke u dobi od četiri mjeseca. Ukoliko ne želite leglo, najbolje vrijeme za kastraciju je deseti tjedan života. Ukoliko se odlučite pariti svoje kuniće, u leglu možete očekivati između petero i osmero mladih.

Kunići

Gdje smjestiti kunića

Kunića možete smjestiti u kavez ili ga pustiti cijelo vrijeme slobodnim. U prodavaonicama možete naići na veliki raspon kaveza, različitih dimenzija i cijena. Kavez površinom mora biti barem 120 x 60 cm. U kavezu kuniću treba osigurati mjesto za hranu i vodu te mjesto za spavanje i kretanje. U kavezu možete napraviti i mali wc i tako će kunić, uz vašu pomoć i kroz neko vrijeme, naučiti obavljati nuždu na tom mjestu. Ako imate kunića koji je veći rastom možete mu nabaviti wc za mačke. Kunić je vrlo znatiželjna životinja tako da zaštitite kablove prije nego li kunić krene u avanturu istraživanja prostora izvan svog kaveza.

Preporuka je umjesto piljevine ili pijeska kao podložak za wc koristiti drvene pelete; prešano drvo u obliku malih valjčića. Oni izvrsno upijaju vlagu i zadržavaju mirise. Vaš prostor bit će uredniji jer se peleti ne lijepe na dlaku kunića poput piljevine i time raznose po kući. Mogu se nabaviti u prodavaonicama kao što su Baumax i Bauhaus te u pet shopovima.

Kunići

 

Higijena

Budući da zubići kunića neprekidno rastu, treba ih povremeno rezati, kao i njihove nokte. Kunići se linjaju svaka tri mjeseca tako da ih je dobro redovito češljati kako bi se uklonila suvišna dlaka.

Omiljena hrana

> sijeno im uvijek mora biti dostupno: vrlo važno za zube i probavu
> bilje: maslačak, trputac, djetelina, tratinčice, stolisnik
> lišće mrkve i peršina, lišće korabice, lišće rotkvice
> razne salate: kristalka, matovilac, rikola
> od ostalog povrća, ali ne u velikim količinama može im se davati: mrkva, korijen peršina, komorač, korabica, krastavac, paprika, tikvica
> od bilja im se može davati: bosiljak, peršin, kopar
> od voća: jabuke, kruške, jagode, trešnje, grožđe, banana

Pasmine patuljastih kunića

> patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki itd.
> četiri najpopularnije pasmine su: Patuljasti (Dwarf), Ovnoliki (Lop), Angora i Rex

Kunići

Zanimljivosti

Kunić i zec pripadaju porodici zečeva, ali ne u red glodavaca već u red dvojezubaca. Dvojezupci imaju četiri sjekutića u gornjoj čeljusti (dva para po dva sjekutića) dok glodavci imaju samo dva sjekutića.

Fotografije: Carly Lesser & Art Drauglis
John Morris
Tomi Tapio K
Maret Hosemann