7 pitanja i odgovora o puzanju i kretanju vaše bebe

Kad dođete sa svojom bebom iz bolnice sve se uglavnom vrti oko spavanja i hranjenja i puno, puno emotivne bliskosti.

pelene pampers pelene gacice

A onda polako, kako mjeseci prolaze, bebe se počinju mijenjaju tijekom svoje prve godine života. Od svojih prvih dana otkada su otvorili oči do nesigurnog sjedenja, prvog puzanja pa sve nespretnih prvih koraka, razvojne faze bebe odvijaju se dosta velikom brzinom, što je ujedno i jedno od najuzbudljivijih doba za roditelje.

Od dizanja glavice, sjedanja, do puzanja, a kasnije i hodanja spomenuti period bebinog života vrlo je zanimljiv jer roditelji mogu naočigled vidjeti promjene iz dana u dan.

Tijekom prve godine dijete prolazi put od ležećeg položaja, bez mogućnosti odizanja trupa od podloge, sve do faze kada može napraviti svoje prve korake.

Temeljni pokretač ovakvog slijeda razvoja kod djeteta je želja za kretanjem i uspravnim položajem
Iskustva pedijatara, koji prate razvoj djece, neosporno govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike kod djeteta.

puzanje i kretanje bebe beba

1. Kada beba počinje puzati?

Beba počinje puzati obično između 6 i 10 mjeseca života, a sama će izabrati najefikasniji način kojim će se kretati u prostoru. Ako su bebine ruke jače od nogu, a u početku je najčešće baš tako, ona će se rukama odgurivati unazad. Faza kada beba počinje puzati može biti jako dinamična, kako za roditelje tako i za nju.

beba i puzanje unatrag pelene

2. Da li se treba zabrinjavati oko puzanja unatrag?

Puzanje unatrag je samo faza u procesu učenja kretanja i bebi to neće smetati sve dotle dok na taj način može dosegnuti ono što želi. Neke bebe puze odgurujući se dok sjede na peleni, jer im je tako najlakše doći u željeni položaj.

Kako bi se beba kretala što bezbrižnije, nemojte zaboraviti, da je izuzetno važno da je ništa ne sputava i da ima pelene koje će joj omogućiti želju za puzanjem.

Pampers se pobrinuo da bebe nose pelene s potpunim prianjanjem. Pelene gaćice imaju rastezljiv pojas i trakice uz noge koje prate bebine pokrete u svakom položaju, što će djetetu omogućiti bezbrižne prve pokrete puzanja.

puzati puzanje bebe pelene pampers

3. Kako potaknuti bebu da počne puzati naprijed?

Da bi beba počela puzati naprijed treba ju potaknuti i naučiti da rukom poseže za igračkom ili nekim drugim njoj zanimljivim predmetom.

Ako joj ne polazi za rukom da dohvati igračku ili svoju bočicu, možda će se početi buniti i plakanjem tražiti pomoć, ali pokušajte odoljeti da bebi ne dodajete odmah željeni predmet. Poznata je poslovica „bez muke niti jabuke“ stoga je bolje da vaša beba shvati kako i sama može doći do onoga što ugleda u tom trenutku.

puzanje i kretanje bebe pelene

4. Koja je razlika između gmizanja i puzanja?

Ako se vaša beba ručicama vuče po podlozi, a guza s pelenom i nogice su spuštene na podlogu svakako ga pokušajte potaknuti na pravilno četveronožno puzanje.

Četveronožno puzanje važna je faza zbog razvoja fine motorike, grafomotorike, percepcije prostora, konvergencije i akomodacije oka (sposobnost oka da uvijek jasno vidi objekt ispred sebe) te percepcije dubine u prostoru.

Kako bi se vaša beba mogla posvetiti novim iskustvima puzanja jako je važno da bude suha i da ne plače zato što je možda mokra. Pelene gaćice koje nudi Pampers, najprestižniji proizvođač pelena na svijetu, omogućuju da sa svoje 2 zone suhoće ove inovativne pelene odvlače vlažnost daleko od bebine kože čak do 12 sati.

pelene pampers puzanje djeteta beba

5. Gdje sve smijemo bebu pustiti da puže?

Mnogi roditelji nisu skloni pustiti dijete da puže po podu ili travi već samo po sigurnim, mekim podlogama. No, u trenutku kad dijete počinje puzati njegova se percepcija u potpunosti mijenja što potiče njegovu znatiželju i volju za istraživanjem.

Tijekom puzanja po različitim površinama i podlogama beba dobiva puno osjetilnih informacija. To su primjerice informacije o temperaturi podloge – njenoj toplini ili hladnoći, teksturi i građi podloge – trava, pijesak, kamenčići.

beba i puzanje na podlozi

Beba koja puže samo po mekanim i poznatim podlogama ne može steći takvo iskustvo stoga, uz vašu maksimalnu pažnju, dopustite svojoj bebi da se iskuša na različitim podlogama koje će joj pomoći u njenoj percepciji svijeta u kojem se kreće.

Kako bi vaša beba, u svom istraživanju svijeta, bila fokusirana na nova iskustva treba joj omogućiti što više vremena za kretanje stoga su pelene koje se brzo zamjenjuju idealne za tako nešto.

6. Na što treba obratiti pozornost i pripaziti kada je beba u fazi puzanja?

Izvrsno je poticati bebu da puže s mjesta na mjesto, a zatim ju pohvaliti i pomaziti.

No, bebino puzanje i obično brzo „kružno kretanje“ u domu potiču je na znatiželjno doticanje i opipavanje predmeta na koje naiđe stoga je dobro imati na umu kako je zaštiti od neželjenih iskustava i posljedica.

pampers pelene gacice puzanje

Osigurajte bezbrižno kretanje svom mališanu u domu:

> Spremite lijekove, tekuće kućanske proizvode te oštre predmete iza zaključanih vrata. Te stvari trebaju biti smještene na sigurnom mjestu, izvan vida i dosega vašeg djeteta
> Uvijek lijekove kao i opasne ili otrovne kućanske proizvode držite u njihovim izvornim spremnicima
> Kupujte stvari koje imaju sigurnosne kapice
> Instalirajte sigurnosne kopče na ormariće u kojima su pohranjeni lijekovi ili proizvodi za čišćenje u domaćinstvu
> Električne utičnice osigurajte zaštitnicima koji se ne mogu lako izvući
> Budite upoznati s biljkama koje se nalaze unutar i ispred vaše kuće te saznajte da te biljke nisu otrovne

Sigurnost djeteta ovisi o ukućanima odnosno prvenstveno roditeljima. Stoga treba učiniti sve kako bi prevenirali bilo kakvu nezgodu djeteta i time pružili najveću moguću sigurnost kako bi znatiželja bila i ostala u pozitivnim iskustvima.

beba i pelen pampers puzanje bebe

7. Koja faza slijedi nakon puzanja?

Kako vaša beba postaje sve jača i znatiželjnija, ona će se polako početi podizati pridržavajući se za namještaj po kući ili će se hvatati za noge mame i tate.

Tada možete poticati vaše dijete da radi na svojoj ravnoteži što će je upoznati sa stojećim položajem. Djetetu u tome možete pomoći tako što ćete ga podići pridržavajući ga, a zatim mu svako pokažite kako treba saviti koljena kako bi se sama znala i vratiti na pod. To će joj svakako olakšati pad kada krene samostalno praviti svoje prve korake.

I tako ste već pomalo stigli do faze kad će se beba uz podizanje, držeći vas za ruke, početi i sama kretati. Ti prvi, možda nesigurni i nespretni koračići, pomoći joj u sljedećoj fazi stjecanja sigurnosti u samostalnom hodanju i kretanju.

puzanje bebe pelene gacice pampers

Prvi koraci su monumentalni trenutak za vašeg mališana stoga mu dajte punu podršku i pažnju čim se oni dogode. Hodanje zavisi od samopouzdanja, tako da dijete trebate pohvaliti za sve što je napravilo, a što ga je dovelo do tih prvih koraka.

Kako bi vaš mališan počeo stjecati samopouzdanje za kretanje u svom okruženju potrebna mu je potpuna nesputanost i bezbrižnost u čemu pelene imaju jako važnu ulogu.
OVDJE saznajte koliko često treba mijenjati pelene