Kako razlikovati prehladu, gripu, alergiju ili neku drugu bolest?

Djeca su svojim još nedovoljnim i nezrelim imunološkim sustavom osjetljivija na, kako poznate tako još više nepoznate, viruse koji dolaze.

Djeca se često prehlade jer je njihov imunološki sustav u razvoju, što ih čini ranjivijima na više od 200 različitih virusa koji mogu uzrokovati običnu prehladu, a dijete razvija imunitet na svaki virus po redu, jedan po jedan.

beba dijete curica

Uz to, manja djeca često dodiruju sve u svojoj okolini pa zato lakše pokupe virus prehlade preko ruku. Najčešće se razbole jer stavljaju prstiće u usta, nos ili trljaju oči.

Vaše dijete se može češće razboljeti tijekom hladnijih dana jer su virusi rašireniji tijekom tog doba godine, a djeca provode više vremena u zatvorenom prostoru.

Bebe i mališani prosječno godišnje obole od prehlade oko osam do čak 10 puta, a djeca koja odlaze u vrtić i češće.

Kako znati da li dijete ima prehladu, a ne gripu, alergije ili neku drugu bolest?

To može biti teško procijeniti. Ako dijete ima prehladu, uglavnom mu curi nosić s bistrom sluzi koja bi se tijekom nekoliko dna mogla zgušnjavati i postati siva ili žuta ili zelena. Popratno se može pojaviti kašalj ili niska temperatura.

dijete beba bebe

Treba pratiti i ponašanje djeteta ako se igra i jede blizu načina na koji inače to radi, onda je to vjerojatno prehlada.

Ako vam se dijete čini jako bolesno, letargično, odbija jesti ili piti, povraća ili ima proljev ili višu temperaturu može imati nešto ozbiljnije od prehlade. poput gripa, želučane gripe ili druge ozbiljnije bolesti.

Svrbež, vodenaste oči, začepljen nos klasični su znakovi alergije, kao što su opetovani napadi kihanja i svrbež kože koji traju tjednima ili mjesecima.

Također se u alergijama pojavljuje bistra sluz koja izlazi iz nosića i umjesto da se zgušnjava i postaje žutom ili zelenom, kao što je to slučaj kod djece s prehladom, sluz ostaje bistra.
Alergije ne uzrokuju groznicu, a imaju tendenciju pojavljivanja u proljeće, ljeto i ranu jesen.

dijete beba gripa

Kako mogu olakšati simptome prehlade svog mališana?

Ne postoji lijek koji omogućava da virus nestane brže, ali možete pomoći svom djetetu da se osjeća bolje i spriječiti pogoršanje infekcije osiguravajući mu puno odmora i tekućine.

Da li je sigurno svom djetetu dati lijek protiv kašlja i prehlade bez recepta?

Nikako, bezreceptni lijekovi protiv kašlja i prehlade ne smiju se davati djeci starijoj od 3 godine,kažu pedijatri. Ovi lijekovi nisu sigurni za djecu u ovoj dobi i mogu imati opasne ili čak po život opasne nuspojave.

beba dijete prehlada gripa

Koji prirodni ili alternativni tretmani mogu pomoći ublažiti simptome prehlade mog djeteta?

Dodavanje nekoliko kapi prirodnog mentola, eukaliptusa ili borovog ulja u isparivač može pomoći vašem djetetu pri lakšem disanju. Sljez i sljezov čaj također je dobra prirodna pomoć kod kašlja.
Žlica meda ili mala šalica čaja od kamilice također mogu biti umirujuće.