Astma u djece je najčešća kronična bolest

Astma je kronična upala dišnih puteva koji su otečeni i upaljeni a poznavali su je i stari Grci. Upala sluznice sprječava normalan rad mišića dišnih puteva, sužava ih te otežava normalan prolazak zraka otežan.

Napadi astme mogu biti izazvani alergijskim ili ostalim čimbenicima u koje spadaju fizički napor, meteorološki uvjeti, virusi, stres ili zagađenje zraka. Osim alergijskih utjecaja prehlada je najčešći okidač simptoma astme.

Simptomi

Simptomi koji se manifestiraju mogu biti stalni ili će se povremeno pojavljivati. Simptomi astme se prema vremenu i snazi javljanja mogu podijeliti na povremene koji se javljaju na tjednoj bazi do teških koji su učestali i na dnevnoj bazi.

Simptomi koji se najčešće pojavljuju su:
> napadi suhog kašlja
> nedostatak zraka
> pritisak u prsnom košu
> suhi noćni kašalj
> zvižduk prilikom disanja
> ubrzano disanje
> nedostatak energije

Kao kronična bolest liječenje je dugotrajno a terapijom se postiže samo bolja kontrola bolesti. Napadi astme se mogu pojavljivati povremeno međutim upala dišnih puteva je i dalje prisutna. Upalni procesi u dišnim putevima se mogu smiriti dugotrajnom terapijom kada će se simptomi u potpunosti povući.

Astma kod djece

Kod djece astma je najčešća kronična bolest. Broj oboljele djece svakodnevno raste a simptomi se najčešće pokazuju prije nego dijete navrši pet godina. Kod male djece dišni putevi su maleni i uski pa se čak neka druga bolest može doprinijeti njihovoj upali.

Dijete može imati jedno ili sve gore navedene simptome no bez obzira koliko blagi oni bili astma koja nije dijagnosticirana može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kod simptoma u djece obično se prepisuju lijekovi za brzo ublažavanje simptoma koje dijete mora imati uz sebe kako bi ga moglo iskoristiti prilikom prvih pojava simptoma.

Prilikom pripisivanja inhalatora dijete bi trebalo uzimati lijekove na dnevnoj bazi čak i ako se simptomi ne pojavljuju. Posebnu pozornost u ovom slučaju treba odraditi roditelji koji će morati kod djeteta stvoriti dodatnu naviku uzimanja lijeka.

Iako se simptomi astme češće pojavljuje kod fizičkog napora, naročito kod djece se preporučuje fizička aktivnost kako bi se dišni mišići bolje razvili. Ipak treba obratiti pozornost da se aktivnosti ne obavljaju na hladnom zraku, onečišćenom ili zraku s visokim postotku vlažnosti.

Astma je bolest koja je neizlječiva te se zadržava cijeli kroz život. Prilikom ulaska u pubertet kod polovica djece se očituje smanjenju simptoma astme. Međutim simptomi se mogu ponovno pokazati u odrasloj dobi, nakon nekoliko godina bez pojavljivanja.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay