Kremšnita by  @Tanja cookam i guštam

Kremšnita je omiljeni desert koji donosi osmijeh na lica i djece i odraslih. Ova slastica, poznata po svojoj slojevitoj kremastoj teksturi i blagom, ali neodoljivom slatkom okusu, zauzima posebno mjesto na obiteljskim stolovima.

Djeca kremšnitu ili kako je još negdje zovu i krempitu obožavaju zbog njezine nježne i pjenaste kreme, dok odrasli uživaju u nostalgičnom okusu koji ih podsjeća na djetinjstvo.

Kremšnita je savršen desert na kraju obroka, ali da bi doživljaj bio potpun, potrebno ju je upariti s odgovarajućim osvježavajućim napitkom – OVDJE otkrijte dva sjajna domaća recepta za dva prirodna soka koji će savršeno upotpuniti uživanje u kremšniti.

Ovaj put izvrstan recept za poslasticu zvanu kremšnita dala nam je gastro blogerica Tanja Patusović Klaić, a vjerujemo da će vam se sviđati i postati omiljen recept kad odlučite desert pripremiti u svojoj kuhinji.

Krempita /Kremšnita Ne znam nikoga tko ih ne voli. Ja već par godina za kore koristim kupovno svježe lisnato tijesto, još ga samo malo razvaljam na papiru kojeg sam posula šećerom, i odozgo ga lagano pospem šećerom, prekrijem papirom za pečenje, preko stavim drugu tepsiju da tijesto ne raste u visinu.

Ovako se divno karamelizira, ostane tanko i dugo bude hrskavo 😉 Ako još niste, probajte.

A evo i cijelog recepta za kremšnite :)

Sastojci

2 pakiranja svjezeg lisnatog tijesta
10 jaja
1 l mlijeka
120 g brašna i gustina (pola, pola)
300 g šećera
2 vanilin šećera ili ekstrakt vanilije
1-2 žlice šećera u prahu, za posipavanje

Priprema kremšnita/krempita

Lisnato tijesto za kore stavite na papir za pečenje kojeg ste prethodno posuli žlicim šećera.Tijesto još malo razvaljajte, odrežite rubove, i stavite u veliku tepsijuy tijesto izbockajte vilicom i odozgo pospite žlicom šećera.

Pokrijte drugim listom papira za pečenje, preko njega stavite drugu veliku tepsiju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15ak minuta na 200-220’C. Ponovite sve i ispecite i drugu kori.

Kore ostavite da se ohlade. Pripremite kremu. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U velikom loncu zagrijte mlijeko.
U zdjelu sa žumanjcima dodajte 150 g šećera, dobro izmiksajte, kad smjesa poblijedi dodajte vaniliju, brašno s gustinom i malo vrućeg mlijeka (2-3 dl) pa sve još pomiješajte kako bi se žumanjci zagrijali.

Sve ulijte u lonac s preostalim vrućim mlijekom i neprestano miješajući skuhajte kremu. Treba biti glatka i gusta.

U drugoj posudi bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U smjesu od žumanjaka lagano ručno dodajte i umiješajte snijeg od bjelanjaka, ne odjednom već u 3-4 navrata.

Pripremljenu kremu ostavite da se malo ohladi, zatim je nanesite na prvu koru. Prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje kremu i ostavite da se hladi (ako je hladno vrijeme možete staviti i van, na balkon).
Drugu koru izrežite na kvadrate, složite po kremi, pospite šećerom u prahu i uživajte! ❤️ (Ja sam sve rasporedila u dvije posude)

Recept @tanjacookami gustam