Sočna pita od starog kruha, jabuka i cimeta

Nekada davno, dok su naše bake bile mlade domaćice, vrijedilo je pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca pa su tako iz njihovih recepata izlazi sočni zalogaji i od hrane koja još može biti itekako ukusna.

Sve se moglo i moralo iskoristiti. Danas svjedočimo bespotrebnoj rasipnosti na svakom koraku a vjerujem da mnoge najviše smeta kad se baca hrana. Ako ste jedni od onih koji nikako ne mogu „pogoditi“ pravu količinu kruha za svoju obitelj i nerijetko vam se desi da vam ostane pola štruce koja se danima poteže po kuhinji i na kraju postane tako tvrda da se može koristiti za samoobranu – evo idealnog recepta koji spaja korisno i racionalno sa finim i ugodnim.

Ne bacajte stari kruh – ispecite od njega sočnu pitu

Prije svega treba napomenuti da se ova pita lako može prilagoditi raznim verzijama: slatkoj, slanoj, voćnoj, čokoladasto-orašastoj ili već kako vam padne na pamet. Ja sam se odlučila za voćno-slatku jer sam raspolagala takvim sastojcima.

Sastojci za jednu tanju pitu promjera cca. 25cm:

stari (prastari) kruh – malo više od pola štruce
150 ml decilitar mlijeka
1 jogurt, može i voćni
1 jaje
2-4 naribane jabuke posipane cimetom
šaka grožđica
malo ruma
3 žlice pekmeza od marelica

Postupak

Stari kruh se nareže na kockice i prelije mlijekom te se promiješa tako da se sve kockice natope mlijekom. Ukoliko vam se čini da sve kockice nisu dobile mlijeko (ako želite iskoristiti više kruha), slobodno dodajte još mlijeka. Idealno bi bilo da kruh, kad „popije“ mlijeko i kada ga promiješate, ostane kašast tako da smjesa ne bude prerijetka. U tu smjesu se doda jogurt, jaje, naribane jabuke, rum i grožđice te sve izmiješate mikserom. Prije izlijevanja u kalup, u smjesu dodajte 3 bogate žlice pekmeza od marelice i ručno promiješajte smjesu.

U zamjenu za brašno iskoristite stari kruh

Za pečenje sam koristila kalup za torte promjera 25 cm kojeg sam malo namastila i posula krušnim mrvicama ali može se koristiti bilo kakav protvan ili kalup, bitno je samo da smjese bude dovoljno da dođe bar do polovine kalupa jer će inače pita biti pretanka.

Smjesu za pitu ulijte u izabrani kalup i pecite otprilike 40 minuta na 180 °C . Ako vam se i nakon tih 40 minuta čini da bi se pita mogla još peći, slobodno pojačajte temperaturu i pustite sve dok se na gornjoj površini ne stvori lijepa boja/korica. Gotovu pitu najbolje ne rezati dok je vruća jer će pokazati otpor :-).

Vjerojatno ste shvatili da je osnova ove pite stari kruh, mlijeko i jaje. U tom smislu lako ćete stvoriti svoju najdražu verziju. Meni pada na pamet i čokoladna verzija u kojoj se u osnovu ubaci sjeckana čokolada, malo drobljenih keksa (recimo Domaćica) a za kraj se umiješaju tri žlice Nutelle .

Izvor: http://www.rlonca.mojweb.com.hr