Slikovnica Straška izvrće neistine opet nas uči boljem svijetu

Nakon prve slikovnice, u kojoj nas je Straška suočila s važnim, ali i pomalo teškim pitanjima, Straškine avanture nastavljamo pratiti kroz slikovnicu “Straška izvrće neistine”, u kojoj naša junakinja upoznaje život i djelo istraživačke novinarke Nellie Bly, koja je inspirira da hrabro razotkrije neistine i bori se za bolje društvo.

Superjunakinja Straška u borbi za bolji svijet!

straska-slikovnica-1

Treba li slijepo vjerovati reklamama? Zna li mama najbolje? Koja je hrana zdrava?, pitanja su o kojima Straška kritički razmišlja, a odgovori do kojih dolazi navode je da potakne promjenu.

“Straška je odlučila mijenjati svijet”, ističe u svojoj recenziji književnica Monika Herceg. “Ova slikovnica s humorom pokazuje i prokazuje današnjicu, ali i daje ponovno mogućnost Straški da reagira, da postavlja pitanja i traga za odgovorima bez obzira koliko je to teško.

straska-slikovnica-2

Upravo zato Straška nastavlja biti i dalje naša superjunakinja, koja kritički kao njene prethodnice, sve žene koje su se izborile kroz povijest za naša prava, ide iz dana u dan i uči i nas i naše djevojčice i dječake o ravnopravnosti, našoj snazi, ali i o tom boljem svijetu koji zaista može biti odmah tu, sutra već.”

Slikovnicu u kojoj znatiželjna Straška otkriva da nisu svi izvori informacija jednako pouzdani, i ovaj put potpisuje književnik Želimir Periš, čiji je roman ‘Mladenka kostonoga’ 2021. proglašen najboljim hrvatskim romanom, dok je tekst svojim veselim i vizualno upečatljivim ilustracijama oživjela ilustratorica Ivana Štrukelj.

straska-slikovnica-3

Osim Straške u slikovnici se pojavljuju i likovi koje ste upoznali u slikovnici “Straška postavlja teška pitanja”, mama, tata, brat Gojko, pas Faun i mačka Flora.

Osim na hrvatskom jeziku, društveno poduzeće FIERCE WOMEN d.o.o. slikovnicu je i ovaj put objavilo i u prijevodu na engleski jezik, pod nazivom “Fiercey exposes falsehoods”.

Obje slikovnice o Straški, kao i društvenu igra Fierce Women, ističu kao odličan alat za poticanje kritičkog razmišljanja, promišljanje rodne ravnopravnosti u krugu obitelji, suzbijanje predrasuda te osnaživanje žena i djevojčica.

straska-slikovnica-4

Slikovnica Straška izvrće neistine trenutno je dostupna putem Fierce Women shopa, a uskoro ju možete potražiti i u svim bolje opremljenim knjižarama. Za više informacija pratite društvene mreže i web stranicu društvenog poduzeća.

Uz dopuštenje: Voxfeminae (sve fotografije)