Sunce, bebe i mala djeca

Konačno je došlo vrijeme tako dugo očekivanog godišnjeg odmora i uživanja na morskim plažama.

Međutim, uz more i kupanje dolazi i sunce i opasnost od opekotina, kako za nas odrasle tako i za bebe i djecu.
Razlog zašto su bebe i djeca tako osjetljiva na sunce je taj da im je koža do deset puta tanja od kože odrasle osobe. Isto tako njihova koža nema sposobnost stvaranja vlastite zaštite. Ona se počinje razvijati s navršenom prvom godinom života, a tek sa šest godina može se reći da koža djeteta ima tu sposobnost.

Upravo zato treba izbjegavati izravno izlaganje suncu beba mlađih od 6 mjeseci. Njima je dovoljno svega par minuta na suncu da im koža izgori. Iako se crvenilo relativno brzo povuče, trajne posljedice postaju vidljive i godinama kasnije u obliku pjega, pigmentacija ili raka zbog gomilanog oštećenja.

No, to ne znači da se ne može uživati u kupanju i igrama na plaži. Samo se treba pridržavati nekih pravila vezanih uz boravak na suncu. Odnosno, ne izlaziti na sunce između 10 i 16 sati, a na plaži bebama i djeci treba osigurati boravak u hladu.

A kada dijete navršeni 6 mjeseci mogu se početi koristiti kreme za sunčanje s faktorom SPF 50. Ako je moguće, najbolje je koristiti organske kreme jer ne sadrže kancerogene sastojke. S time da je bitno naglasiti da se krema mora nanijeti najmanje pola sata prije izlaska i svaki dva do tri sata za vrijeme boravka na plaži.

Također treba voditi računa i o odjeći. Ona treba biti lagana i svijetlih boja, a za kape je poželjno da imaju i zaštitu za vrat.

Uz brigu o zaštiti od sunca ne treba zaboraviti ni na unos tekućine. Tijekom ljetnih vrućina tijelo dodatno gubi vlagu kroz znojenje, pa je djeci potrebno osigurati dovoljno tekućine. Osim vode dobro je prehranu obogatiti i hranom bogatom vitaminima, kao što je voće.

Upozorenje!
Nikako ne stavljati pelene ili gaze preko kolica kako bi zaštitili bebu od sunca. Istraživanja su pokazala da to podiže temperaturu i do 10 stupnjeva i smanjuje dovod kisika.

Tekst omogućia: Najsretnija beba