Tek rođena beba: izgled vašeg novorođenčeta

Divan je osjećaj pogledati svoje novorođenče, tek rođenu bebu koja je ugledala svjetlo dana.

Upoznavanje roditelja s lišcem i tijelom svoje bebe jedno je sasvim novo iskustvo

Dok se s djetetom odmarate u vlastitoj sobi, odmotajte mu pokrivače i pregledajte ga od glave do pete. Zasigurno primjećujete mnoge detalje koje možda niste uočili kada ste ga prvi puta vidjeli u bolnici nakon što su vam ga pokazali liječnici i medicinske sestre.

Oči vaše bebe

Dok mnoge novorođene bebe imaju plave oči, boja očiju se može mijenjati tijekom prve godine života.

Ako će bebine oči tijekom prvih šest mjeseci mijenjati nijanse, prema crveno smećkastim tonovima, onda će dijete imati neku drug boju očiju, a ako su do kraja šestog mjeseca oči još uvijek plave vjerojatno će tako i ostati.

Suprotno tome, dojenčad tamnoputih roditeljima obično imaju smeđe oči pri rođenju i stoga imaju tendenciju da ostanu te boje za cijeli život.

novorodence beba

Što ako primijete krvavo crvenu mrlju na bijelom području jednog ili oba oka novorođenčeta

Kao i opća natečenost lica novorođenčeta pa tako i crvene mrljice u očima najčešće su uzrokovani pritiscima koji su se dogodili tijekom porođaja. Iako vam se u početku mogu činiti pomalo zabrinjavajućom, srećom imaju tendenciju da za nekoliko dana izblijede.

Okupana i suha koža vaše bebe činit će se vrlo osjetljivom

Koža se kod tek rođene bebe može ljuštiti i nabirati zbog gubitka verniksa, a to je bjelkasta, kremasta tvar koja prekriva kožu.

Bilo da se dijete rodilo na vrijeme ili možda malo prerano, koža se još uvijek može guliti zbog naglog izlaganja kože vanjskom zraku, svjetlu i prvom ispiranju nakon poroda. Bilo kako bilo, piling kože je normalan proces za novorođenčad i ne zahtijeva nikakav poseban tretman.

Sve bebe, uključujući i one tamnoputih roditelja, pri rođenju imaju svjetliju kožu. Koža postepeno poprima pigment i tamniju boju kako dijete postaje starije.

Dok pregledavate bebina ramena i leđa, možda ćete primijetiti i nježne dlačice zvane lanugo

Kosa satkana od papilastih nježnih dlačica nastaje krajem trudnoće međutim, no ona ubrzo nestaje. Ako ste imali prijevremeni porod vjerojatno je da će beba imati nešto više ovakav tip nježnih dlačica koje mogu biti i duže od uobičajenih, ali one će nestati nakon nekoliko tjedana.

beba dijete

Ružičaste mrlje i tragovi na bebinoj koži

Neke mrljice, poput onih koji se pojavljuju oko rubova pelena, mogu vrlo lako nastati zbog pritiska. Crvene i ružičaste mrlje vide se kada kožu novorođenčeta izložite hladnom zraku, a brzo nestaju ako ih ponovo pokrijete.

Uočite li ogrebotine, posebno na bebinu licu, pregledajte odmah bebine noktiće i pažljivo ih odrežite. To će vašem novorođenčetu pomoći u sprečavanju da se ogrebe dok nasumično pomiče rukice i prstiće.

Roditeljima koji imaju prvorođeno dijete zadatak rezanja noktića može se činiti poprilično zahtjevnim od straha da ne povrijede bebu zato se ne treba ustručavati pitati “babicu” ili medicinsku sestru za savjet oko njege odnosno higijene bebe.

Isti savjet možete zatražiti i od vašeg pedijatra ili od bilo koga drugoga roditelja koji ima iskustva u njezi bebe.

Mrljice, obilježja, osipi kod novorođenčadi

Na kože vaše bebe možda ćete uočiti različite osipe na pojedinom dijelu tijela, a beba može imati i neke mrljice, takozvana obilježja, koja u većini slučajeva izbljeđuju i rješavaju se sama od sebe bez nekog dodatnog liječenja, no neke pigmentacije, mrlje mogu ostati i trajno na nekom dijelu bebina tijela.