Kad bebi rastu zubići, nikome nije lako

Što učiniti u takvoj situaciji? Nažalost, nikakvog genijalnog lijeka tu nema.

Kada bebi počnu rasti zubići, nikome nije lako – ni bebi, koju gotovo konstantno boli, a nikada joj nije sasvim ugodno, ni roditeljima, koji često po cijelu noć moraju nosati i umirivati uplakanu bebu.

A problemi mogu postati i veći ako se ne obrati dovoljno pažnje. Naime, da bi olakšala sebi bol, beba će često sve što joj se nađe nadohvat ruke stavljati u usta i glodati.

I tako, ne samo da je boli onoliko koliko u takvoj situaciji mora boliti, ne samo da će i beba i roditelji ujutro često biti neispavani i nervozni, već može doći i do infekcije desni, što će samo donijeti nove bolove i nove neugonosti.

Što učiniti u takvoj situaciji?

Mame i tate mogu se samo naoružati strpljenjem i razumijevanjem za svoje dijete koje boli dok mu rastu zubiĆi i bebu okružiti dezinficiranim igračkama zgodnim za grickanje i glodanje – bolje je više igračaka, kako bi se beba mogla barem malo zabaviti različitim šarenim zanimacijama.

Da ne bude zabune, te igračke uopćte ne moraju biti sasvim nove, niti specijalno dizajnirane za grickanje (mogu i one, naravno, ali nisu neophodne – gumene životinje zaobljenih rubova su dovoljno dobre).

I one stare sasvim lijepo mogu poslužiti, samo ako su temeljito oprane, od pogodnih materijala, ako nisu oštre ni previše tvrde kako se bebine nježne i bolne desni ne bi povrijedile.

Uz dovoljnu kolekciju “zanimacija za bebu”, sve što roditeljima preostaje je da budu strpljivi, da tješe i maze bebu, kako bi je umirili i da čekaju. Ova faza je teška, ali na kraju i ona prođe, i beba je ponovo vesela i nasmijana.

Beba