Trudnica na putovanju – kako se najbolje pripremiti za putovanje u trudnoći

Da bi sve bilo kako treba, treba povesti računa o razno raznim stvarima i sitnicama na putovanju jedne trudnice.

Trudnicama će kupanje u morskoj vodi i boravak na moru, poboljšati zdravstveno stanje i estetski izgled te donijeti pravu trudničku relaksaciju.

Ne postoji ništa romantičnije nego šetnja na plaži tijekom dana ili navečer, a zalazak sunca kao u daljini uz mirise morske vegetacije i mora predivan su odmor za svaku trudnicu.

Pokušajte tijekom tjednog ili dvotjednog godišnjeg odmora zaboraviti na sve obveze koje su tek pred vama, planove oko različitih nabavki i kupovine za dom, poput neophodnog bojanja stana, odlaske na zdravstvene kontrole i izbor rodilišta….
Dragoceno vrijeme vašeg odmora i ljetovanja pripada samo vama i vašem partneru i neće se više ponoviti!
Ljetovanje je i sjajna prilika za posebnu bliskost i zajedničke trenutke koje ćete pamtiti. Pri tome i vaša beba je s vama!

Sredina trudnoće, odnosno drugi tromjesečje, je najugodniji period za putovanje svake trudnice. Jedino vam možda može pokvariti zadovoljstvo putovanja pokoja mučnina, koja često prati ovaj period, a i cijeli je trudnički organizam osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

trudnica na moru trudnoca

Što bi trebalo napraviti prije nego što planirate otići na odmor

Svaka trudnica koja planira ljetovanje ili neki odmor treba svakako prethodno posjeti svog izabranog ginekologa i posavjetovati se oko planiranja svog putovanja.

Nakon pregleda i uvida u vaše zdravstveno stanje ginekolog će procijeniti kakvo je stanje vaše trudnoće, te da li možete sigurno na putovanje. Ginekolog će vam dati i savjet što od lijekova možete uzimati kao trudnica te što bi bilo uputno ponijeti u svojoj putnoj ljekarni.

Uzmite liječničku potvrdu u kojoj se pismeno potvrđuje da vam termin poroda nije blizu

Potvrda ginekologa o vašoj trudnoći i terapiji koju koristite biće vam potrebna ukoliko na ljetovanju budete imali potrebe za liječnikom, a kako bi novi, privremeni liječnik imao najbolji uvid u vaše zdravstveno stanje. Ova potvrda će vam biti potrebna i ako planirate putovati avionom.

Trudnica u avionu

Do 36. tjedna trudnoće, trudnice mogu sigurno putovati avionom.

Treba naglasiti da od 28. tjedna trudnoće svakako treba sa sobom ponijeti liječničku potvrdu u kojoj se pismeno potvrđuje da vam termin porođaja nije blizu, ako putujete avionom.

Pri čekiranju prijavite aerodromskom osoblju da ste trudni i tražite sjedište uz prolaz, kako biste imali više prostora za noge i kao biste bili pokreniji, jer u slučaju da let traje duže (više sati) poželjno je da se svakih sat vremena ustanete i prošećete.

Trudnice koje imaju proširene vene, trebe bi da obući čarape za vene – ili specijalne čarape – airsocks, tzv. zračne čarape.

Trudnica koja putuje automobilom

Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom tijekom cijele trudnoće.
Svakako prilikom ulaska u automobil sigurnosni pojas vežite ispod trbuha, a ne preko njega.

Automobil treba bude dobro prozračen pred put, a u tijeku putovanja i vožnje treba praviti češće pauze, kako bi trudnica mogla protegnuti noge, prošetati i promijeniti položaj, što će osigurati i dotok svježeg kisika djetetu. Prilikom dužeg putovanja svako malo se osvježite vodom…. Za vrijeme odmora tijekom putovanja automobil svakako parkirajte u hladu, a prije nastavka vožnje opet ga dobro provjetrite.

Najudobnije prijevozno sredstvo za trudnicu je udobni vlak, jer trudnica može najpokretljivija u svakom trenutku kada god poželi i ima potrebu ustati i prošetati. Najkonformnije je ići spavaćim kolima ako putujete više sati u trudnoći. Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašoj bebi :).

trudnica na putovanju trudnoca

Trudnica na moru

Na moru trudnicama nije preporučljivo roniti, radije odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju te za svaki slučaj ne plivajte daleko od obale. Odmarajte u hladovini i nikako ne zaboravite šešir, naočale za sunce i kremu sa visokim postotkom zaštite za UV zrake.

Trudnice imaju veću potrebu za hidratizacijom zato imajte uvijek uz sebe dovoljnu količinu flaširane vode. Također, pazite na temperaturu mora jer voda ne smije biti prehladna prilikom vašeg ulaska u more. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći. Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite, a kako se ne bi poskliznuli ili stali na oštar predmet.

Svakako, svaka trudnica to već zna, treba izbjegavati boravak na plaži u razdoblju od 11 do 16 sati.

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi pa su moguće razne infekcije ali i alergijske reakcije na kemikalije koje se koriste za higijenu vode u bazenima.

Hrana za trudnicu na putovanju

Jedite dobro termički obrađene namirnice.

Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su tekuće vode, čak i tamo gdje su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema poput dijareje i drugih problema probavnog trakta.

Ako krećete na neko daleko putovanje primjerice poput Egipta, Turke, Tunisa, Cipra, Maroko…itd. bilo bi poželjno da na ljetovanju koristite neki dobar probiotik te bi ga bilo dobro uzeti dan prije polaska na put i sve vrijeme ljetovanja jednom dnevno.

Izvor: Gugu