Zdrava prehrana od malih nogu

Prehrana djece je ključna za njihov zdrav rast i ostvarivanje svog njihovog genetskog potencijala. Isto tako, prehrana u mladim godinama je ključna jer se tada stječu prehrambene navike kojih će se, najvjerojatnije, držati cijeloga života. Ako im u tom razdoblju uspijemo usaditi zdravu prehranu to će im biti jedan od najjačih aduta za dug, sretan i uspješan život.

Najveći problem je što većina roditelja ne zna ni osnove prehrane, a drugi, također velik problem, je kako djetetu približiti zdravu prehranu, a da bude jednako ili približno ukusna kao većina junk fooda koji su krcati toksinima i kemikalijama. Probajte neke od ovih provjerenih načina te pružite vašem djetetu vitalnost i zdravlje koje zaslužuje.

Voćni frapei/smoothies

Kupite si najobičniji blender i počnite svojoj djeci miksati voće za početak s malim količinama zelenog lisnatog povrća. To će vašoj djeci dati čitav spektar vitamina, minerala i ostalih nutrijenata neophodnih za zdravlje i rast.

Povrće, osobito zeleno lisnato povrće je jedna od najvažnijih namirnica za ljudsko zdravlje, a djeci je iznimno važna za razvoj cjelokupnog organizma, osobito mozga. Ako voće najprije zaledite te ga potom smiksate ti će frapei biti skoro kao sladoled.

Ako želite dodatno pojačati taj frape s nutrijentima dodajte neke od superfoodsa u malim količinama, goji bobice, pčelinji pelud, kakao. Super frapei za super djecu budućnosti.

Zdrava prehrana

Cjelovite žitarice

Od nedavno, cjelovite žitarice su postale jako popularan trend te se svakom roditelju savjetuje da ih ubaci u prehranu svojeg djeteta. Osim što su cjelovite, što znači da su minimalno procesuirane i obrađene žitarice nove generacije su prepune specifičnim kombinacijama vitamina i minerala koji su pogodni za rast i razvoj djeteta.

Djeca jedu zbog okusa te im današnji proizvodi s cjelovitim žitaricama upravo to i pružaju, jedan ukusan obrok s iznimnim nutritivnim svojstvima koja će potaknuti njihov razvoj i ojačati imunitet.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali su od iznimne važnosti za funkcioniranje i rast male djece. Potražite savjet doktora oko nekih dobrih multivitaminskih i mineralnih dodataka za djecu ali i omega-3 dodataka prehrani, jer čak i ako vaša djeca jedu dosta ribe velike su šanse da ne unose dovoljno esencijalnih masnih kiselina koje su neophodne za razvoj organizma, osobito mozga.

Studije su pokazale da dodaci omega-3 masnih kiselina kod djece znatno poboljšavaju razvoj i funkciju mozga.

Isto tako, ako se vaše dijete bavi sportom potražite neke dobre dodatke koje sadrže kompletne proteine, a koji su pogodni za djecu i koji nemaju kemikalija.

Naše djetinjstvo nas je u velikoj mjeri pretvorilo u ljude koji smo danas. Prehrana je veliki dio te jednadžbe jer su to materijali koji doslovce izgrađuju svaki dio našeg tijela, od mozga pa sve do kostiju.

Djeca koja imaju zdravu prehranu su znatno sretnija i energičnija nego djeca čiji su roditelji dopustili da im djeca jedu junk food. Rast i razvoj je također znatno ubrzan kada dijete dobiva sve neophodne nutrijente u što manje prerađenom obliku.

Vaše dijete je vaša odgovornost te se potrudite pružiti mu što zdraviju i uravnoteženiju prehranu jer će vam oni, jednoga dana biti zahvalni.

Piše: Wish.hr
Fotografije: alasam