Alergije u beba na hranu

Prilično se često događa da bebe naslijede alergije od svojih roditelja, te ako u obitelji postoji određena alergija na hranu, tu namirnicu treba veoma oprezno uvesti u prehranu.

Najčešće namirnice koje mogu izazvati alergijsku reakciju u beba jesu one na kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, osobito školjke, neke vrste voća, orašidi i namirnice koje sadrže gluten.
Neke bebe (i starija djeca) također mogu reagirati na umjetne boje i aditive u namirnicama.

Najčešći alergijski problemi što ih mogu izazvati negativne reakcije na hranu su: mučnina, povraćanje, proljev, astma, ekcem, peludna hunjavica, osipi i otjecanje očiju, usana i lica. To je jedan razlog protiv žurbe kad je riječ o davanju čvrste hrane vašoj bebi.

djete bebea5

Nema potrebe da budete pretjerano zabrinuti zbog alergija na hranu, osim ako to nije obiteljski problem.

Pojava alergija na hranu u malenih beba veoma je rijetka, a s obzirom na to da se čvrsta hrana uvodi sve kasnije, tj. između četvrtog i šestog mjeseca života, alergije su postale još rjeđe. Međutim, još uvijek je najvjerojatnije da će se alergija na određene namirnice razviti u djece mlađe od osamnaest mjeseci.

OVDJE saznajte o alergiji na sunce kod djece i odraslih
OVDJE pogledajte kako razlikovati prehladu, gripu, alergiju ili neku drugu bolest?

Premda mnoga djeca to „nadjačaju“ do dobi od dvije godine, neke alergije na hranu – osobito osjetljivost na jaja, mlijeko, školjkaše ili orašide – mogu potrajati cijeli život.

Ako vaše dijete pati od neke alergije, svakako o tome obavijestite roditelje njegovih prijatelja i školu.

Nikada se nemojte ustručavati odvesti bebu k liječniku ako ste zabrinuti da nešto nije u redu. Imunološki sustavi malene djece nisu dovoljno zreli, te se bebe mogu veoma brzo razboljeti ako se pravilno ne liječi, a to može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Korisni savjeti:

Vrijeme držanja u zamrzivaču
Voće 6 mjeseci
Povrće 6 mjeseci
Kašica s mlijekom 4-6 tjedana
Riba 10 tjedana
Crveno meso i piletina 10 tjedana

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko izdanje: Annabel Karmel: Priručnik za planiranje obroka: Kuharica za bebe i djecu