Tko sve može pomoći djeci i mladima koji odrastaju u SOS Dječjem selu ?

Nakon uspješne izložbe humanitarnog karaktera Naš svijet je lijep – Our World is Beautiful u tunelu Grič, u organizaciji SOS Dječje selo Hrvatska, u partnerstvu s tvrtkom CEWE, razgovarali smo s ključnim akterima ove lijepe priče – Višnja Tuškan-Krupić, nacionalna direktorica SOS Dječjeg sela Hrvatska i Igor Roth, regionalni direktor CEWE grupe.

Visnja Tuskan Kupic

W: SOS Dječje selo Hrvatska već 27 godina uspješno stvara brižan dom za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi. Na koji način brinete o djeci i kako vaš sustav funkcionira?

U situaciji kad dijete ostaje bez odgovarajuće roditeljske skrbi mi smo njihov oslonac te se trudimo stvoriti obiteljski tip skrbi za njih i pomoći im u oblikovanju njihove budućnosti.

Djeca u naša dva SOS Dječja sela Lekenik i Ladimirevci nailaze na ljubav i brigu koju im pružaju SOS mame i atmosferu koja je najbliža obiteljskoj.

Kada malo porastu i krenu u srednju školu tada u SOS Zajednicama mladih nailaze na potporu u daljnjem razvoju sve do samostalnosti.Višnja Tuškan-Krupić, nacionalna direktorica SOS Dječjeg sela Hrvatska

W: Tijekom travnja SOS Dječje selo Hrvatska u partnerstvu s CEWE grupom, organiziralo je izložbu ‘Naš svijet je lijep’. O kakvoj izložbi se radilo?

Naši dragi partneri iz tvrtke CEWE bili su nam snažan oslonac u realizaciji predivne izložbe koju je nakon mjesec dana trajanja pogledalo gotovo 30.000 posjetitelja.

Cilj nam je bio da im prenesemo ljepote koje nas okružuju, a koje su uhvatili objektivi sjajnih fotografa iz cijelog svijeta, ali i Hrvatske.

Osim prekrasnih fotografija, poseban je bio i ambijent tunela Grič u kojem je postav bio izložen svakoga dana tijekom travnja, a vjerujemo da je i to pojačalo dojam cijele priče.

Izložba je imala i humanitarni karakter te su posjetitelji imali priliku donirati za sretno djetinjstvo djece u SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci.

sos selo djeca

W: Zanimljivost ove izložbe bila je da su posjetitelji prilikom razgledavanja mogli donirati SOS Dječje selo Hrvatska putem mobilne aplikacije i 2 kodova, koji su bili postavljeni u tunelu Grič.

To je jedna inovacija koju smo usvojili jer želimo pratiti trendove i omogućiti visoku transparentnost, a ujedno i praktičnost, svima koji žele doniranjem učiniti dobro djelo i pomoći djeci u našoj skrbi.

Posjetitelji su tako, baš kao kada plaćaju svoje režijske račune, putem mobilne bankovne aplikacije kroz svega nekoliko klikova i skeniranje 2D koda mogli uplatiti iznos koji odaberu. Brzo, transparentno i jednostavno.

W: Brojni su autori koji su svoje autorske radove velikodušno ustupili za potrebe ove izložbe i za aukciju koju trenutno provodite, a sav prihod bit će namijenjen djeci koja odrastaju u okviru skrbi SOS Dječjeg sela Hrvatska. Možete li nam reći više o Facebook aukciji koju provodite?

SOS Dječje selo Hrvatska pokrenulo je Facebook aukciju fotografija koja će trajati od 6. do 13. svibnja.

Aukcija fotografija nudi 20 vrhunskih radova izrađenih na aluminijskim pločama formata 60×80 cm. Posebnost ove akcije jest što će pobjednici dobiti visokokvalitetno izrađenu fotografiju koja će biti trajni podsjetnik na dobro djelo – donaciju za pomoć djeci u SOS Dječjim selima.

Sudjelovati možete tako da zatražite članstvo u Facebook grupi i u komentarima ispod fotografija ponudite vašu najbolju ponudu. Pozivamo sve zainteresirane da se priključe i do ponedjeljka pronađu fotografiju za sebe.

W: Tko sve može pomoći djeci i mladima koji odrastaju u SOS Dječjem selu Hrvatska i na koji način?

Građanke i građani mogu se uključiti u kontinuirano pomaganje djece kroz naš Klub prijatelja, dok pravne osobe imaju različite oblike i modele kroz koje mogu učiniti jako puno u osiguravanju onih potreba koje smo detektirali kao najvažnije za djecu – od pokrivanje režijskih troškova obitelji do doniranja proizvoda i usluga koje svakodnevno koriste.

W: Za što ćete iskoristiti sredstva koja prikupite kroz izložbu i aukciju?
Budući da nam se bliži ljeto i topliji dani, sredstva ćemo iskoristiti kako bismo djeci u SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci pružili ljetovanje kakvo zaslužuju i vesele trenutke koje će pamtiti čitav život.

igor-roth

Igor Roth, regionalni direktor CEWE grupe

W: CEWE Grupa već treću godinu zaredom surađuje sa SOS Dječjim selom Hrvatska. O kakvim projektima se radi i kakvi su dojmovi suradnje?

Naša suradnja je počela donacijom foto sekciji SOS Dječjeg sela u Lekeniku te ona traje i do danas pa preko sponzoriranja nekoliko izložbi i izrade kalendara svake godine u prosincu preko donacije CEWE fotoknjiga za svako dijete u oba SOS Dječja sela do evo ove izložbe u tunelu Grič odnosno aukcije fotografija s izložbe koja upravo kreće.

Tijekom desetljeća smo dobili epitet “čuvari uspomena” i zadovoljstvo je svojim proizvodima činite ljudi sretnima, no istinska sreća i zadovoljstvo nam je mogućnost pomaganja onima najpotrebnijima, a to su u ovom slučaju naša djeca koja žive u SOS Dječjim selima.

W: Izložba fotografija u Tunelu Grič putem koje pomažete SOS Dječje selo Hrvatska, kao i aktualni natječaj fotografija ‘CEWE photo award 2018/2019’, u organizaciji SOS-Kinderdorf International samo je jedan od načina na koji pokušavate globalno i lokalno pomoći ovu organizaciju.

Posebno smo ponosni na spomenuti projekt odnosno CEWE foto natječaj “CEWE Photo Award 2019” koji traje do 2.6.2019. gdje ćemo za svaku prijavljenu fotografiju na natječaj donirati 10 euro centa organizaciji SOS Kinderdörf International.

Naravno, to je samo jedan od aktualnih globalnih projekata jer i lokalno u svim zemljama gdje djeluje kompanija CEWE te postoji također i SOS na razne načine pomažemo djelovanje ove organizacije pa tako u zemljama kao što su Mađarska, Gana, Češka, Poljska, Austrija, Francuska, Njemačka i Belgija.

SOS Dječja sela diljem svijeta dodijelila su poduzeću CEWE prvu nagradu Excellence Award za njegov svestrani i izvanredni društveni angažman tijekom svih ovih godina.