Roditeljski odnosi s djecom prilikom rastave

Za djecu, rastava roditelja može biti izrazito tužno, stresno i zbunjujuće razdoblje u životu. Bez obzira u kojoj dobi se nalaze, vjerojatno će se suočiti s osjećajima šoka, neizvjesnosti ili ljutnje zbog nove realnosti kojoj se nisu nadali.

Iako je normalno da djeca tuguju za raspadom obitelji, vi kao roditelj možete učiniti mnogo toga kako bi im taj proces bio manje bolan.

Razvod nikada nije jednostavan i zato se potrudite da iz ove nezahvalne situacije vaša djeca izađu otpornija, snažnija i zrelija.

Stvaranjem rutina podsjećate ih kako unatoč drugačijoj obiteljskoj dinamici vaš odnos i dalje ostaje stabilan i temelji se na uzajamnoj brizi i ljubavi. Također, održavanjem zdravog odnosa s bivšim partnerom smanjit će njihovu razinu stresa, posebice ako su svjedočili prijašnjim svađama i nesuglasicama.

Razgovor o rastavi nikada nije lagan, zato birajte riječi

Odluka o rastavi uvijek predstavlja tešku temu, ali prije nego što im kažete što namjeravate, razmislite o tome što ćete im i na koji način reći.

Razgovor započnite iskrenim objašnjenjem i prilagodite ga dobi djece kako bi lakše shvatili težinu situacije. Budite jasni u komunikaciji i recite im što se točno događa te im naglasite kako postoje situacije oko kojih se roditelji i djeca ne slažu, ali to ne znači da se više ne vole.

Najbitnije od svega je uvjeriti ih kako se vaša ljubav prema njima nije promijenila i da ćete baš kao i prije, svakodnevno biti uz njih.

Pomozite djeci da lakše otuguju

Potrudite se čuti ono što vam djeca žele reći, odnosno, slušajte ih i podupirite ih da s vama podijele što više osjećaja koja ih frustriraju.

Pomozite im pronaći riječi koje će opisati ono što osjećaju tako što ćete prepoznati njihova raspoloženja i navesti ih na razgovor o njima. Dajte im priliku da bez zadrške kažu sve što misle jer zbog osjećaja krivnje nerijetko izbjegavaju reći kako se zbilja osjećaju.

Takvo ponašanje proizlazi iz čistog zbog straha kako će time povrijediti upravo vas, ali uvjerite ih kako je sve što kažu u redu, bez obzira koliko vama to bilo teško za čuti.

Neka razgovor o rastavi bude kontinuirana i otvorena tema jer s godinama djeca imaju neka nova pitanja i brige oko toga što se desilo pa ćete neke stvari morati ponoviti više puta tijekom dužeg perioda.

dijete-djecak

Uvjerite ih da rastava nije njihova krivica

Mnoga djeca su uvjerena kako su upravo oni uzrok rastave, prisjećajući se situacija kada su se svađali s vama, dobivali loše ocjene ili se našli u raznim nevoljama iako su znali da će vas to naljutiti.

U ovakvim je situacijama najbolje jasno reći pravi razlog rastave, ma kakav god on bio. Pritom budite vrlo strpljivi jer se može činiti kako jedan dan djeca shvaćaju vaše odluke, ali drugi dan im one nikako nisu jasne pa je bitno imati razumijevanja.

Djeca imaju izvanrednu moć zaliječivanja ako prime dovoljno podrške koja im je u određenim trenucima potrebna. Upravo zato, vaše riječi, djela i dosljednost predstavljaju važne „alate“ koji će ih uvjeriti u vašu nepromijenjenu ljubav.

Recite im kako će se fizičke okolnosti obitelji promijeniti, ali ćete vi i vaš bivši partner s njima i dalje održavati zdrav i prisan odnos (baš kao i prije).

Objasnite kako nadolazeće situacije neće uvijek biti vesele ali će na kraju sve biti onako kako treba biti, što će im pomoći lakše prihvatiti promjene.

Osigurajte im zdrave i kontinuirane rutine

Iako je dobro da djeca budu fleksibilna, prilagođavanje na mnogo novih stvari može biti veliki izazov. Zato se potrudite osigurati strukturu i kontinuitet odnosa, ali to ne bi trebalo značiti da neće biti manjih odstupanja, ovisno o određenim situacijama.

Kreiranjem općih rutina u domovima oba roditelja i otvoreno komuniciranje o tome što mogu očekivati će ih u konačnici umiriti.

Dakle, djeca će osjetiti veću sigurnost ako znaju što ih čeka, odnosno, ako znaju da će u oba doma raspored obaveza biti približno jednak.

Surađujte s bivšim partnerom

Svađe partnera, bili oni rastavljeni ili ne, mogu imati jako štetne utjecaje na djecu. Kada do njih dođe, važno je izbjeći stavljati djecu u središte nesuglasica ili ih tjerati da izaberu s kim žele provoditi više vremena.

Ako već ne možete izbjeći rasprave, učinite to negdje gdje vas djeca neće moći čuti. Ako pak za svog bivšeg partnera ne pronalazite lijepe riječi, radije nemojte reći ništa. Koliko god vam bilo teško, u interakciji s bivšim partnerom pokušajte biti ljubazni jer je to najbolji primjer kojeg dajete svojoj djeci.

Gledajte na stvari što pozitivnije i fokusirajte se na snage svih članova obitelji te potičite djecu da čine isto.

Podsjetite se koliko je važno da djeca imaju dobar odnos sa oba svoja roditelja tijekom života i zbog toga u ovoj zahtjevnoj situaciji probajte vidjeti neki veći smisao – u dogledno vrijeme će imati smisla.

Profesionalna pomoć za vrijeme ili nakon razvoda

Neka djeca rastavu roditelja podnesu tek uz nekoliko manjih problema, dok drugima ona predstavlja posebno teško razdoblje.

Normalno je da osjećaju razne emocije, ali bi im vrijeme, komunikacija s oba roditelja i podrška trebali pomoći u zacjeljivanju rana.

Međutim, ako primijetite da unatoč svemu tome vaša djeca i dalje osjećaju navalu negativnih osjećaja s kojima se ne uspijevaju nositi, najbolje je potražiti profesionalnu pomoć.