Upoznajte novi certifikat za dječju prehranu –  Healthy Meal Standard

Djeca trebaju usvajati zdrave prehrambene navike.

Pravilna, uravnotežena i raznovrsna prehrana naše djece jako je važna kako bi se osigurali kvalitetni nutrijenti i svakodnevna energija, a čine ju doručak, ručak i večera te dva međuobroka.

Kolika je zapravo velika uloga zdravog i kvalitetnog obroka u dječjim vrtićima i školama govori naša sljedeća sugovornica Diana Gluhak Spajić koja je vlasnica EU jamstvenog žiga i certifikata Healthy Meal Standard, kojim se želi djeci i odraslim osobama približiti zdravija i kvalitetnija prehranu.

diana-gluhak

Po struci je magistra nutricionizma, po dužnosti poduzetnica i projekt menadžer u tvrtki RED FORK. U narednom tekstu saznajte više informacija o HMS-u, zdravoj prehrani djece, implementacije u cijeli sustav i reakcijama okoline.

W: Možete li nam reći više informacija o „RED FORKu-u“ i budućem Centru za nutricionizam?

Tvrtku RED FORK vodim zajedno sa suprugom Branimirom, gdje se primarne aktivnosti odvijaju u Zagrebačkom Inovacijskom Centru na Velesajmu, gdje nam je sjedište i ovdje trenutno kreće i Centar za nutricionizam, koji će donijeti pozitivne promijene u području nutricionizam.

RED FORK je tvrtka čije primarno djelovanje je kroz istraživanje i razvoj, gdje se pokreću i razni znanstveni projekti iz područja biotehnologije, izrade pametnih računalnih aplikacija, popularizacije znanosti putem edukacije i konferencija. Centar za nutricionizam je stručno-edukativno savjetovalište, s fokusom na klinički nutricionizam, te obiteljsku prehranu i prehranu za sportsku rekreaciju.

Obrađujemo sve vrste prehrambenih terapija koje imaju veze sa kliničkim stanjem, te smo povezani sa najvećim stručnjacima u području medicine i farmakoterapije na suvremen i zanimljiv način.

Cilj Centra za Nutricionizam je pružiti usluge pregleda i dijagnostike, prehrambene terapije, radionica i edukacije za odrasle i djecu. Vjerujemo da se zdrava prehrana treba odmaknuti od suhoparnih predavanja i strogih smjernica. Njegujemo moderan način prezentacije zdravih navika, oslanjamo se na znanstvene podatke, gdje uspješno mijenjamo nabolje i najteže slučajeve.“

diana-gluhak-1

W: Začetnica ste Healthy Meal Standarda (HMS). Kako ste došli na ideju za stvaranjem ovog projekta?

Ideja za Healthy Meal Standard je zapravo nastala iz očigledne potrebe na tržištu, gdje iz postojećih statističkih podataka vidimo da sve više osobe ima potrebe za prilagođenom prehranom. Tako u EU ima 60 milijuna osoba oboljelih od šećerne bolesti, preko 340 milijuna ljudi se bori sa visokim krvnim tlakom, a gotovo 400 milijuna sa viškom kilograma.

Danas više od četvrtine djece ima tegobe sa viškom kilograma, gdje samo 56% djece svakodnevno doručkuje, a čak 76% ne konzumira dovoljnu količinu voća i povrća. To su ogromne brojke, i suludo je u današnje vrijeme pomisliti da prehrana za posebne potrebe praćena sustavom kvalitete ne treba biti dio uređenog sustava 21.stoljeća.

W: Možete li našim čitateljima objasniti što je točno iza imena HMS?

Healthy Meal Standard (HMS) je prvi certificirani sustav kvalitete koji je rezultat dugogodišnjeg znanstvenog istraživanja i koji djeluje sukladno ISO standardima kvalitete.

Healthy Meal Standard je certifikat i jamstveni žig te je kao takav zaštićen u HR (Z20150860A) i EU (014693071), koji omogućuje uvođenje zdrave prehrane, ali i prehrane za posebne potrebe u javne objekte, uključujući škole i vrtiće. To je sustav kvalitete koji se sastoji od Analize, implementacije, certifikacije i nadzora i traje tri godine nakon potvrđivanja.

W: Koji je cilj HMS-a?

Cilj Healthy Meal Standard projekta je omogućiti da sve institucije, uključujući škole, vrtići, restorani, hoteli, domovi i zdravstveni objekti u RH imaju ovakav sustav kvalitete, koji je u potpunosti sukladan sa nacionalnim i međunarodnim preporukama za svu zdrave odrasle osobe i djecu, za osobe sa posebnim prehrambenim potrebama, te da niti jedna osoba ne bude diskriminirana zbog drugačije potrebe u prehrani, bilo zbog bolesti ili vlastitog izbora.

Cilj je pružiti sigurnost i kvalitetu kroz prehranu na jednom mjestu.

W: Kome je HMS namijenjen?

Ako gledamo koliko osoba ima posebne prehrambene potrebe, uključujući alergije, dijabetes, bolesti srca i krvnih žila, bolesti bubrega, jetre, pluća i slično, te koliko ima zdravih osoba koje se žele i trebaju adekvatno hraniti, možemo reći da je namijenjen svakoj osobi na individualan način.

Healthy Meal Standard sukladno tome ima razvijemo 20 pod-sustava koji omogućuju korisniku da izabere što mu je od prehrane potrebno u objektu.

W: Koliko Vam je vremena bilo potrebno za stvaranje ovog certifikata?

Uz pomoć krovnih institucija koje su dale podršku Healthy Meal Standardu kao prvom hrvatskom sustavu kvalitete – poput Ministarstva zdravlja, Ministarstva turizma, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, NZJZ Dr. A. Štampar, Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatskog Veterinarskog Instituta, Hrvatskog Društva za kvalitetu – trebalo nam je gotovo tri godine da se stvori jamstveni žig na EU razini zaštićen je sustav kvalitete Healthy Meal Standard.

diana-gluhak-2

W: Zašto smatrate da su u Hrvatskoj potrebni standardi što se tiče prehrane i načina pripremana namirnica?

Standardi prehrane već postoje, ono što nam nedostaje je sustav kvalitete koji će omogućiti da se standardi koje su dale krovne nacionalne i međunarodne institucije, uspješno implementiraju u već postojeće objekte poput vrtića, škole, hotela ili bolnice.

Ulaskom u sustav kvalitete prehrane Healthy Meal Standard, smanjuje se rizik od kriznih situacija sa hranom, svi jelovnici su napisani prema važećim zakonima jer između ostalog sadrže ispisane alergene, i ono što je svojstveno svim sustavima kvalitete, a to je slijed koji se postiže na najvišem nivou.

W: Kako su Vas prihvatili s ovom idejom na našem tržištu?

Škole i vrtići u Gradu Sisku su prihvatili projekt, međutim to su stadiji rada i prilagođavanja, s obzirom da su djeca navikla na drugačiju prehranu nego što se do sada nudilo po školama. HMS sustav kvalitete ne dopušta hrenovke, paštete, od termičke obrade ne dopušta se pohanje u ulju, na stolu nema ponuđene procesirane proizvode poput kečapa, sol se ograničava.

Također, slastice dopuštamo povremeno i trudimo se da budu ipak iz izvora gdje se dobiva adekvatna hranjiva vrijednost poput raznih savijača sa sirom ili voćem, ili čokoladnih žitarica obogaćenih vitaminima i mineralima. Ono što potičemo ukratko su svakako kuhani obroci, i što je manje procesirane namirnice.

W: U kojim školama je sve implementiran certifikat?

Healthy Meal Standard je implementiran u svim školama Grada Siska, a krećemo i na ostale gradove, poput Zagreba, Sv. Nedelje, a nadamo se i uskoro Velike Gorice.

W: Po Vašem mišljenju kakva je prehrana djece u Hrvatskoj odnosno gdje smo na ljestvici po pitanju tjelesne mase u Hrvatskoj?

Pri samom smo vrhu što se tiče prekomjerne tjelesne mase i pretilosti i nažalost na samom kraju što se tiče oralne higijene. Paralelni uzorak neurednosti ova dva aspekta daje za naslutiti da nismo skloni pridržavanja osnovnih uputa što se tiče osnovnog zdravlja, gdje pripada i uravnotežena i raznovrsna prehrana.

W: Je li implementacija HMS-a težak i mukotrpan posao?

Težak i dugotrajan jer mijenjamo prehrambene navike, ali to je i najvažnije.

W: HMS je također pogodan i za turistički sektor. Smatrate li da će HMS unaprijediti standarde i kvalitetu usluge u turizmu?

Apsolutno, a to se već i događa. Pilot projekt smo odradili u Hotelu Valamar Diamant, a ove godine se širimo i na hotele na hrvatskim otocima i to uz pomoć Ministarstva turizma.

W: Kakvi su Vam planovi za budućnost po pitanju HMS-a? Može li HMS postati jedan od izvoznih projekata iz Hrvatske u svijet kao univerzalni standard po pitanju prehrane?

Ne da vjerujem, nego očekujem da će sustav kvalitete prehrane biti projekt koji će se ubrzo prihvatiti u ostalim zemljama članicama EU, a nakon toga i šire.

Stvar je sa sustavima da se oni šire dosta polako, pa s njima treba imati strpljenja, ali i kvalitetnu ekipu koja može iznijeti takav projekt. Znatno je lakše sa primjerice mobilnim aplikacijama, koje mogu postati „instantno globalne“ i to iz vašeg ureda, dok sustavi zahtijevaju odlazak na teren i česte kontrole kako bi se sustav adekvatno nadzirao i poboljšavao.

W: Negativna i pozitivna iskustva prilikom stvaranja HMS-a? jeste li naišli na kolege i stručnjake koji se nisu slagali s vama?

Na početku je bilo stručnjaka koji su sustav gledali pod povećalom, čak i negodovali, međutim kako sustav kvalitete prehrane HMS sve više raste, više ne nailazimo na negodovanja, već na odobravanja i upite za suradnju, što nas posebno veseli.

W: Planirate li HMS nadopunjavati i proširivati?

S obzirom da je prehrana u fokusu Healthy Meal Standarda, sustav kvalitete je nadasve plodno tlo za suradnju sa zainteresiranim nutricionistima, koje planiramo vrlo skoro uključiti u sam sustav, kao stručne konzultante.

Drugi aspekt sustava je da aktivno podržava stručnjake koji se već nalaze u sustavima poput vrtića, hotela ili bolnica, koje pri certifikaciji Healthy Meal Standarda uključujemo kao voditelje internih timova, i time dodatno učvršćujemo njihove pozicije u objektima u kojima već rade.

Autor: Marina Jakšić