Trudnoća i prehrana

O čemu treba voditi računa pri prehrani za vrijeme trudnoće.

Trudnoća je prirodno stanje organizma u kojem dolazi do fizioloških, ali i fizičkih promjena žene odnosno trudnice. Dolazi do rasta tkiva (promjena u trbušnoj šupljini, povećanje same maternice i dojki), povećanja volumena krvi, pa tako i fizičkog izgleda žene.

Mnoge trudnice još uvijek se vode onom starom uzrečicom da je u trudnoći potrebno jesti za dvoje, pa im nakon poroda nije jasno odakle su se sakupili neželjeni kilogrami.

Istina je da se za vrijeme ovog blaženog perioda života, stvari postaju drugačije

Neke trudnice dobe intenzivnu želju za slatkim, slanim ili namirnicama koje do sada nikada nisu konzumirale, dok se kod drugih prehrana svodi na ustaljeni prehrambeni ritam.

Budući da znamo i svjesni smo da smo u razdoblju kada je lakše nakupiti neželjene kilograme nego obično, važno je prevenirati od samog početka.

Prehrana trudnoća čaj

Stručnjaci smatraju da žene kojima je indeks tjelesne mase u granicama normale, trebaju dobiti između 11 do 16 kilograma dok one žene čiji je indeks tjelesne mase izvan granice normalnoga, nikako ne bi smjele dobiti više od 6 do 8 kilograma.
Kada kažemo povećani indeks tjelesne mase, mislimo na onaj koji je veći od 29 kg/m2.

Prehrana za vrijeme trudnoće izrazito je bitna, kako za samu majku, tako i za buduće novorođenče.

Ona mora biti zdrava, raznovrsna, ali i umjerena. Sama količina makronutrijenata i energije, ovisi o periodu trudnoće u kojem se nalazite.

U prva tri mjeseca nema potrebe za dodatnom energijom, dok se u narednim mjesecima ta potreba povećava.
Vrlo je važna činjenica da žene koje planiraju zanijeti, trebaju voditi brigu o adekvatnom unosu folne kiseline kako bi spriječile oštećenje živčanog sustava, novorođenčeta.

Izdvojeno

> Alkohol i droge veliki su neprijatelji odraslih, normalnih osoba, a još više nepovoljni za trudnice. Mogu izazvati trajna oštećenja, oštetiti sam fetus te smanjiti apsorpciju mikronutrijenta i makronutrijenta.

> Izbjegavajte pušenje u trudnoći

> Kofein bi trebalo smanjiti odnosno ograničiti. Osim kave, kofein se nalazi u raznovrsnim čajevima, čokoladi i gaziranim pićima.

> Obroci se ne bi smjeli preskakati, nego bi naša prehrana trebala biti umjerena, raznovrsna i pravilna. Ako do sada nikada niste vodili brigu o pravilnoj prehrani, neka ovaj period postane upravo taj u kojem ćete promijeniti svoje životne navike.

> Izbjegavajte rafinirane proizvode (bijelo brašno, šećer, sol). Previše slatkoga podiže u našem tijelu, razinu šećera u krvi, a ne daje nam ništa za uzvrat. Iz šećera ne dobivamo hranjive sastojke , a višak se u organizmu pretvara u masnoće, pri ćemo nastupa do neželjenih kilograma.

> Preporuke je jesti što više raznolikog voća i povrća, ovisno o vremenskom razdoblju kada se odvija trudnoća, preporučuje se sezonsko voće i povrće.

> Izbjegavajte prazne kalorije (na primjer: slatkiši i grickalice su izvori praznih kalorija)

> Osigurajte dovoljnu količinu vode

Autor: mag.nutricionizma Marina Jakšić