Mali princ – najčitanija knjiga svijeta

Wish mama preporučuje jedinstveno djelo – knjigu “Mali princ” u kojima će najmlađi sigurno iznimno uživati.

Mali princ

Antoine de Saint-Exupéry
Mali princMali princ, jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena, klasično je djelo svjetske književnosti, nezaobilazna lektira za sve ljubitelje lijepe književnosti. Taj roman napisan 1943. inspiriran je autorovom avionskom nesrećom nad Saharom te prepričava susret s dječakom s nepoznata asteroida koji, nakon obilaska nekih manjih planeta u svemiru, pada na Zemlju i prepričava autoru svoje susrete s različitim šašavim stanovnicima.

Prepričavajući u samo jednoj sceni osobine, karaktere i načine razmišljanja stanovnika različitih planeta, autor nevjerojatnom lakoćom otkriva ljudske predrasude, ograničenja i tvrdokorne stavove prikazujući ih ponekad smiješnima, a često tužnima. Na Zemlji Mali princ susreće željezničara i trgovca, a zatim i lisicu koja ga pouči kako će je pripitomiti te mu vraća samopouzdanje i vjeru u ljubav. Na kraju prihvati zmijin prijedlog da ga ona na svoj način vrati na njegov maleni asteroid.

Originalne autorove ilustracije u ovom su izdanju pretvorene u trodimenzionalne. Preklopi, iskakalice, vrtuljci i povlačilice oživjet će Malog princa. Ovo potpuno zadivljujuće izdanje oduševit će sve ljubitelje ovog genijalnog djela.

Mali princ ilustracija

Samo ovo izdanje te knjige objavljeno je u 25 zemalja s ukupnom nakladom od oko 500 000 primjeraka. Od prvog izdanja Malog princa 1943. samo u Francuskoj prodano je impresivnih 12 milijuna primjeraka.

Uskoro u kina stiže animirani film Mali princ koji također koristi originalne autorove ilustracije. Redatelj je Mark Osborne koji je režirao i Kung Fu Pandu, a glazbu potpisuje Hans Zimmer, dobitnik 8 nagrada Oscar, između ostalog za Kralja Lavova i Gladijatora.

O autoru:

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry rodio se 29. lipnja 1900. u Lyonu, a poginuo negdje iznad Korzike 31. srpnja 1944. Rođen je u plemićkoj obitelji kao treće od petero djece, a otac mu je umro kad je imao četiri godine. Studirao je arhitekturu, a 1921. u vojsci postao pilot. Nakon odsluženja vojnog roka nekoliko je godina živio i radio različite poslove u Parizu, a zatim je ponovno postao pilot koji prevozi poštu te je živio u južnoj Francuskoj, Maroku, Argentini i Sjedinjenim Državama. Inspiraciju za Malog princa dobio je nakon što mu se avion srušio u Sahari te su on i kopilot jedva preživjeli, a nakon nekoliko dana bez vode spasio ih je jedan beduin. Priključio se Francuskom pokretu otpora kao pilot te je u jednoj akciji nestao.

Uz dopuštenje: Profil knjiga (sve fotografije)