Slikovnica Zeko koji želi zaspati

Predstavljamo vam slikovnicu o kojoj bruji svijet, priču koja je mnogim roditeljima i djeci donijela osmijeh na lice – roditeljima jer im je dijete bez problema utonulo u san, a djeci jer su lako usnula i dobro se naspavala. Što više poželjeti od zadovoljnog roditelja i odmornog djeteta?

Ovaj novitet dolazi nam iz Švedske i neviđenom brzinom osvaja vrhove svjetskih top-lista prodaje knjiga te je objavljen u više od 40 zemalja. Postigao je neviđen interes javnosti i medija, a ponajviše roditelja koji imaju problema s večernjim ili dnevnim uspavljivanjem djeteta. Carl-Johan Forssén Ehrlin autor je koji stoji iza ove naizgled jednostavne, no neobično napisane priče.

zeko-koji-zeli-zaspati-tuSurađujući sa psiholozima i psihoterapeutima, osmislio je inovativnu metodu u kojoj koristi sofisticirane psihološke tehnike utkane u priču te na taj način pomaže djeci da se opuste, utonu u san i spavaju mirno tijekom noći.

Savršena slikovnica za lak ulazak u svijet snova

Ističe da tu nema posebne čarolije, nego ima nešto i u znanosti J – priča sugerira dječjoj podsvijesti da zaspi. Ako ste nekada proučavali meditaciju ili se bavili njom, brzo ćete prepoznati vokabular i tehnike koje slikovnica donosi – duboko disanje, opuštanje mišića, osjećaj težine tijela i smirenosti, ostavljanje briga i problema iza sebe, ponavljanje varijacija izraza; spava ti se, sada zaspi…

Autor savjetuje da se za uspavljivanje izdvoji vrijeme i otklone sva potencijalna ometanja, ističe koje dijelove priče treba pročitati sporije i tiše, koje naglasiti, kada spomenuti djetetovo ime, zijevnuti (djeci poznat signal pospanosti koji stvara empatiju) ili posuti čarobni prah za uspavljivanje.

Savijeti za postizanje lakšeg sna

Jedna od preporuka jest i da dijete tijekom čitanja ne gleda u ilustracije, nego da opušteno leži. Na roditelju je da prilagodi svoje izvođenje priče nakon što vidi kako dijete reagira na pojedine predložene aktivnosti.

Primjerice, ako se na spomen svog imena dijete previše razbudi, taj se dio može izostaviti, a ako ga pojedini dijelovi priče čine više pospanim, može ih se ponoviti. Pristup svakog roditelja individualan je i treba biti usklađen s djetetovim reakcijama.

Ponekad će dijete zaspati već nakon nekoliko stranica priče, no u samom početku vjerojatno će za to biti potrebno i nekoliko puta pročitati priču. Sa stjecanjem rutine te uspostavljanjem mirne i opuštajuće atmosfere dijete bi svaku večer trebalo zaspati sve brže i brže. Tajna protkana u redovima ove priče krije se u sugestiji djetetu da se fokusira na opuštanje i tako lakše utone u san.

Slikovnicu, osim za večernje uspavljivanje, možete koristiti i tijekom dnevnog odmora, individualno, ali i na većoj skupini djece, primjerice u vrtiću. Sama priča prati dogodovštine Zeke Zokija koji želi zaspati, no ne može, pa se u pratnji Mame Zečice uputi do Strica Zijevka koji mu uvijek pomogne. Putem susreću tople i ljubazne likove – Pospanog Puža i Sovu Teških Očiju.

Roditelji koji slikovnicu Zeko koji želi zaspati koriste za uspavljivanje slažu se u jednome – slikovnica je moćna i uistinu pomaže da dijete brže utone u san!

Uz dopuštenje: Profil knjiga