Slikovnice za ljeto

Ljeto je uvijek odlično za opuštanje i kvalitetnu razonodu. Bilo da djeca već znaju čitati sama ili ćete im vi pružiti to zadovoljstvo sigurno je da se to naziva kvalitetno provednim vremenom. Stoga donosimo interesantne naslove i slikovnice koje će svakoga obradovati.

Krokodil na plaži

Što se dogodi kad na plažu povedete krokodila?
Napisala: Gordana Lukačić
Ilustrirala: Branka Hollingsworth Nara

Krokodil na plažiMali je Martin jutros rano ustao i veselo krenuo na plažu sa svojim krokodilom Šljunkom. Ubrzo se zaigrao s prijateljima i zaboravio na Šljunka, koji je osamljen razmišljao kako bi i on volio slagati kule u pijesku i igrati picigin. A onda se počeo zabavljati u plićaku i igrajući se s valovima otplutao u druge uvale. Želio se igrati s djecom, ali ona su bježala od njega, roditelji su panično dozivali djecu i nastala je velika strka i galama. Martin je u nekom trenutku otkrio da Šljunka nema i jako se rastužio. Pošao ga je tražiti zapitkujući prolaznike jesu li vidjeli njegovog simpatičnog i bezazlenog krokodila. Ali nitko mu nije vjerovao. Kako krokodil može biti bezazlen? I uostalom, kakav je to kućni ljubimac?

O autorici

Gordana Lukačić profesorica je talijanskog i francuskog jezika i književnosti. Piše za djecu i odrasle te prevodi. Objavljeno joj je mnoštvo priča u dječjim časopisima, neke su joj priče dramatizirane na radiju, a objavila je slikovnicu Čajana na mjesecu. Objavila je i više kratkih priča za odrasle.

Ribice, morske prijateljice

Agata i Lota u pustolovini koja se ne zaboravlja
Napisala: Gordana Lukačić
Ilustrirala: Branka Hollingsworth Nara

Ribice morske prijateljiceAgata i Lota nerazdvojne su prijateljice. Igraju se u morskim dubinama, među rasplesanim travkama, zaigranim školjkama i čudesnim koraljima, pričaju cijeli dan i dijele sve tajne. Agata se zaljubila u Adama. Kakva je to ljubav bila! O tome još valovi šume. Jednog su se dana prijateljice zapričale i izgubile. U početku su se silno zabavljale igrajući se s bićima na koja su naišle i pozdravljale stare prijatelje, ali u jednom su trenutku ogladnile i prepale se. A Adam je primijetio da nema Agate i krenuo je tražiti, sigurno, kako to rakovi rade – dva koraka nazad, jedan naprijed. I stigao je u pravi čas!

O autorici

Gordana Lukačić profesorica je talijanskog i francuskog jezika i književnosti. Piše za djecu i odrasle te prevodi. Objavljeno joj je mnoštvo priča u dječjim časopisima, neke su joj priče dramatizirane na radiju, a objavila je slikovnicu Čajana na mjesecu. Objavila je i više kratkih priča za odrasle.

Olivia i vilinske princeze

Zašto svi žele izgledati isto?
Napisao i ilustrirao: Ian Falconer

OliviaOlivia je u depresiji, misli da ima krizu identiteta. Jer sve djevojčice žele biti princeze u ružičastom sa sjajnim krunama i čarobnim štapićima. Čak i nekoliko dječaka. U svakoj predstavi u vrtiću, za svačiji rođendan, u parku. Zašto ne bi bile indijske, kineske ili afričke princeze? Prošle godine, kad je Olivia bila mala, i sama je željela biti balerina – vilinska princeza. Ali sada pokušava razviti ozbiljniji, moderan stil. Ako su svi princeze, onda princeze nisu ništa posebno. – zaključila je Olivia. Ležeći u krevetu i pokušavajući zaspati razmišlja čime bi se sve mogla baviti. Svaka nova ideja maštovitija je od prethodne, ali jedno je uvijek sigurno: Olivia se ne želi uklopiti, ona se mora isticati. Ova prekrasna slikovnica oduševit će velike i male svojim humorom i iskrenom potragom za osobnošću.

O autoru

Ian Falconer poznati je američki ilustratror, dizajner i scenograf. Radio je kostime i scenografiju za kazališta u New Yorku, Chicagu, Los Angelesu i Londonu za baletne i operne predstave. Mnoge njegove ilustracije bile su na naslovnicama časopisa New Yorker. Objavio je 12 slikovnica o Oliviji (prvu je Profil objavio 2001.). Ian Falconer živi u New Yorku.

Uz dopuštenje: PROFIL knjiga (sve fotografije)