Djed Mraz taj djedica kojeg svi tako volimo

Tko je taj tajanstveni Djed Mraz koji uveseljava djecu diljem svijeta?

Poznati lik iz crtića prepoznatljiv je u cijelom svijetu, a najviše uveseljava djecu za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ne postoji dijete koje nije čulo za Djeda Mraza, a najviše mu se vesele najmlađi zbog raznovrsnih darova koje upravo za njih priprema tijekom cijele godine. Porijeklo Djeda Mraza dolazi iz ruskih bajki gdje je Djed Mraz predstavljao lika iz bajke.

djed mraz djedica

Kako je nastala legenda zvana Djed Mraz

Legendarni Djed Božićnjak svoje korijene vuče od 19.stoljeća, a vizija samog lika nastala je u New York-a koji se nekad zvao New Amsterdam.

Sama motivacija i želja za osmišljavanjem „novog“ lika dolazi kao modernizirana verzija nizozemskog kršćanskog sveca „Sinterklaas“ koji je trebao predstavljati simbol novog doba.

U našim krajevima „Sinterklaas“ je poznat kao Sveti Nikola koji se slavi 6. prosinca svake godine, a njegovu modernizaciju potaknuli su nadobudni američki novinari početkom 19. stoljeća.

Tko je Djed Mraz

Djed Mraz je maleni, debeljuškasti djedica sjede kose i brade koji cijelu godinu marljivo radi kako bi uveseljavao djecu za vrijeme blagdana, donoseći im poklone. Imaginarni lik vizual je Thomasa Nasta koji je bio inspiriran stihovima dječjih pjesma davne 1823.godine.

Veseli djedica živi na Sjevernom Polu, a putuje nezamjenjivim saonicama koje vuku devet sobova. Njegov najpoznatiji sob zove se Rudolf, a poseban je zbog crvenog nosa.

Djed Mraz poznati je i pod ostalim nazivima u svijetu: Santa Claus, Father Christmas, Weihnachtsmann, Ded Moroz, Joulupukki i Djed Mraz. Djed Mraz živi u Finskoj, na brdu Korvatunturi u pokrajini Laponiji, gdje je jednaka udaljenost do svih mjesta na svijetu.

djed mraz i dijete

Djed Mraz i djeca

Sjed Djed Mraz je prijatelj djece i svako dijete voli na poseban način. Budući da živi u Laponiji jednako stiže na sve destinacije svijeta kako bi svakom djetetu ispunio želju za vrijeme Božića.

On ima veliko uho upravo zato kako bih mogao čuti želje svi svojih mališana. Također tu su i asistenti sjedokosog djedice koji mu pomažu odgovoriti na svako pismo koje mu mališani diljem svijeta pošalju.

Ukoliko mu se odlučite pisati njegova adresa je glasi:
Djed Mraz (Santa Claus)
96930 Arktički krug (Arctic Circle)
Finska (Finland)

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: www.northpole.com

Autor: Marina Jakšić