Kako zadržati unutarnji mir u blagdanskom kaosu

Sezona blagdana trebala bi biti ispunjena zabavom, toplinom i ljubavlju. Međutim, u stvarnosti su stvari malo drugačije.

Naime, ovo je doba godine u kojem od drugih, ali ponajviše od sebe očekujemo mnogo što znači da smo pod dodatnim stresom.

Kako biste nadolazeće dane preživjeli u jednom „komadu“, pokušajte na stare situacije gledati iz nove perspektive.

Smanjite pritisak

Osvijestite u sebi činjenicu kako ovogodišnji blagdani ne moraju biti savršeni odnosno kako savršenstvo, unatoč vašim najboljim htijenjima – ne postoji!

Kao što i sami znate, svaka se obitelj suočava sa sebi svojstvenim poteškoćama i naravno da će vas netko od članova obitelji i ove godine uspjeti razočarati ili naljutiti.

Možda ćete zbog toga poželjeti pobjeći ili se sakriti od svega, međutim najbolje bi bilo prihvatiti kako su nesavršene situacije u konačnici neizbježne.

Život je općenito zamršen, ali na kraju ćete iz svega izvući nešto korisno i vjerojatnost je da će sve ispasti i bolje nego ste očekivali i da ćete se kao obitelj dodatno zbližiti. I naravno, imati se čemu smijati tijekom nadolazeće godine.

Prihvatite dodatnu pomoć

Blagdanske pripreme zahtjevne su bez obzira na koliko dijelova podijelili obaveze. Ipak, ovakvi važni godišnji događaji posebno iscrpljuju samohrane roditelje.

Nije uvijek lako priznati da nam je potrebna pomoć i zato dopustite svojim prijateljima ili široj obitelji da neke stvari učine umjesto vas. Znajte da će i oni sami biti sretni što vam mogu barem nakratko olakšati.

kako-zadrzati-mir-1

Kako pak ne biste svoju djecu izlagali dodatnom stresu, kontaktirajte na vrijeme svog bivšeg partnera i s njime dogovorite kod koga će od vas djeca provesti koje dane za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Bitno je pritom uzeti u obzir što žele vaša djeca, pa ih, ako su u godinama kada mogu donositi odluke, pitajte za mišljenje.

Držite se zadanog budžeta

Živimo u dobu koje nam nameće što trebamo napraviti ili imati da bismo bili sretni ili pak usrećili druge. Iako su blagdani doba darivanja, to ne znači da trebate posezati za materijalnim stvarima koje su visoko izvan vaših mogućnosti.

Vaša djeca vjerojatno imaju mnogo želja, ali biste ih trebali učiti tome da stvari same po sebi nisu nešto čemu bi trebali težiti.

Drugim riječima, malim ali sentimentalnim i značajnim poklonima možete ostaviti puno snažniji dojam od bilo čega drugog što će vas financijski dodatno opteretiti.

Imajte plan B

Kada se radi o darivanju, neki od nas spretniji su u izrađivanju raznih rukotvorina od drugih. Takvi samostalno napravljeni pokloni uistinu su pravi unikati, a dodatan plus im je što su i jeftiniji od onih kupljenih.

Ako ste ovih blagdana i vi odlučili izraditi nešto posebno, ali ste to odlagali što dulje ste mogli, imajte na umu da vam možda zadnji tren zapravo i nije dovoljno vremena te da bi bilo dobro imati dodatan poklon u pričuvi. (Čisto da izbjegnete mini slom živaca ako se super ideja pokaže fijaskom.)

Ne ustrajte ako nema smisla

Možda ste mjesecima unaprijed planirali s obitelji prisustvovati nekom blagdanskom događaju ili druženju, ali djeca su se prehladila ili su vam dala do znanja da im neke stvari trenutno nisu toliko zanimljive.

U redu je zbog takvih razloga bez velike ljutnje odustati i pozabaviti se nečim što će imati više smisla u novonastalim situacijama. Umjesto odlaska na koncert možete pokušati napraviti novi kolač i pritom se super zabaviti.

Za kraj – dišite!

Koliko god banalno zvučalo, ali u stresnim ili nezahvalnim situacijama bitno je sjetiti se pravilno disati. U situacijama kada se počnete osjećati anksiozno, zastanite na tren, polako udišite 7 sekundi i zatim izdišite 11 sekundi te se tako ponovno centrirajte i vratite sadašnjem trenutku.

Možda će vam trebati malo više vremena kako biste uspješno dosegnuli stanje mentalnog i fizičkog mira, ali svakako vrijedi pokušati.

Ugodni vam blagdani!