Izaberite poklon za Božić ovisno o dobi djeteta

Božić je gotovo iza ugla i vrijeme je da razmislite o poklonima kojima ćete obradovati one najmanje, bilo da se radi o vašoj djeci, unucima ili djeci vaših dragih prijatelja.

Izbor poklona može se činiti kao prilično lagan zadatak, gledano iz perspektive kako je djecu lakše zadovoljiti nego odrasle.

Međutim, djeca su ovih dana zahtjevnija no što ste možda vi to nekada bili i izborom poklona koji nije primjeren njihovoj dobi ili željama na njih nećete ostaviti nikakav poseban dojam. Naravno, najmanje što biste željeli jest da vaš pomno odabrani poklon bude brzo zaboravljen.

Zato, prije nego što krenete u najveći shopping godine – otkrijte koje će predmete ovih blagdana djeca ovisno o svojoj dobi naprosto obožavati!

djecje-igracke-poklon

Djeca u dobi od 4 i 5 mjeseci

Ukoliko kupujete poklon za djecu koja još nisu navršila pola godine života, imajte na umu da je to vrijeme kada bebe polako počinju posezati za objektima i pokazivati određene osjećaje.

Reagiraju na nasmiješena lica i pokušavaju imitirati viđeno. Polako se počinju pridizati i pronalaziti načine održavanja ravnoteže. Bebama u ovoj dobi trebaju igračke koje su mekane i lagane za držanje, ali prije svega sigurne jer će ih prinositi i stavljati u usta.

dob-4

Najbolji izbor igračaka za ovu dob su razne zvečke, mekane igračke koje se lako stišću, plastični krugovi za lako primanje, prostirke sa šarenim motivima koje pobuđuju interakciju, crno-bijeli predmeti ili slikovnice, igračke s odsjajem odnosno ogledalom, razne igračke koje se kreću i proizvode zvukove, poput vrtuljaka koji se lako postavljaju iznad dječjeg krevetića.

Djeca u dobi od 6 do 11 mjeseci

Ako birate poklon za mališane koji su polako počeli puzati i upoznavati se s čvrstom hranom, onda imajte na umu kako se u ovom periodu razvoja oslanjaju na osjetila i postaju svjesni onoga što im paše, a što ne.

Doba je ovo kada uz dodatnu pomoć polako staju na noge i pri hvatanju igračaka koriste obje ruke. Jedna od omiljenih aktivnosti predstavlja im udaranje predmeta od predmet i bacanje istih.

dob-6

Najbolji izbor igračaka za ovu dob su blokovi za slaganje, drvene puzzle, ksilofon, interaktivni stolovi, telefon igračke, tepisi s glazbenim aktivnostima, dječje ljuljačke, igračke za sastavljanje oblika, igračke za grižnju (zbog rasta zubi), minijaturne kuhinje.

Djeca u dobi 1 i 2 godine

Nakon što navrše prvu godinu života, mnoga djeca bez dodatne pomoći samostalno stoje, hodaju i jedu (kako god to smiješno izgledalo). Najviše ih zabavljaju igračke koje imaju ugrađene pomične dijelove, razne poluge i kotačiće za okretanje.

Vesele se pjesmicama uz koje pokušavaju pjevati, vole neumorno istraživati te rastavljati i nanovo sastavljati predmete.

dob-1

Dvogodišnjaci vole trčkarati, igrati se skrivača, dovršavati rečenice i pokazuju veću dozu samostalnosti od jednogodišnjaka. Uživaju u odguravanju lopte, penjanju i silaženju po stepenicama i interakciji s drugom djecom. Zanimljive su im igračke koje su nešto fizički zahtjevnije ili im pomažu u izgovoru.

Također, vole se oblačiti u kostime raznih likova iz omiljenih crtića.
Najbolji izbor igračaka za ovu dob su razni setovi za bojanje, drvene didaktičke igračke, senzorne loptice, igračke koje se odguruju, kućice za lutke, konstruktivne igračke s različitim sastavnim elementima, igračke u obliku hrane, haljine i ostali kostimi likova iz crtića.

Djeca u dobi od 3 do 6 godina

U ovoj dobi djeca trče više no ikad i mnoga su spremna naučiti voziti bicikl s pomoćnim kotačićima. Snažnija su i lakše mogu kontrolirati svoje reflekse i pokrete te im je stoga važno nabaviti igračke koje će ih zainteresirati mentalno, ali i fizički. Također, javlja se sve veća potreba za druženjem s vršnjacima i igranju na otvorenom.

dob-3

Najbolji izbor igračaka za ovu dob su veći autići i kamioni na električni pogon, igračke od slova za kreiranje riječi, tricikli i bicikli, instrumenti za udaranje poput bubnjeva, hula hoopovi, krede za crtanje po betonu, užad za preskakanje, romobili, štapovi za skakanje (pogo stick).

Djeca u dobi od 7 i 8 godina

U ovoj dobi djeca samostalno čitaju i pišu, aktivno se druže s prijateljima i podliježu njihovim utjecajima, ali usporedno s time razvijaju i svoju individualnost.

Imaju vrlo razvijenu maštu i nerijetko pokazuju sklonost za skupljanjem određenih predmeta.
Željni su usvajanja novih znanja pa s edukacijskim igrama nikako ne možete pogriješiti.

dob-7

Najbolji izbor igračaka za ovu dob su lego kocke, igračke za igranje na otvorenom, knjige, akcijske figure i lutke, razne društvene igre, nešto kvalitetniji slikarski setovi, karte s autima, glazbeni instrumenti, personalizirani dnevnici, setovi za šivanje, glazbene kutijice.

Djeca u dobi od 9 godina i stariji

Devetogodišnjaci i oni nešto stariji školarci u ovom su periodu života već prilično samostalni i sposobni stvarati i održavati trajnija prijateljstva. Bez većih se problema na dulje vrijeme mogu skoncentrirati na izvršavanje samo jedne aktivnost.

Pokazuju veći interes za čitanje priča koje imaju zahtjevniju radnju, a posebno ih vesele društvene igre u kojima detaljnim istraživanjem moraju pronaći logično rješenje.
Djevojčice uživaju u mirisnim i kozmetičkim predmetima, a dječaci u dodatnoj opremi za razne sportske aktivnosti.

dob-9

Najbolji izbor igračaka za ovu dob su nešto kompleksnije društvene igre, 3D puzzle, dodatna oprema za sport (palice za bejzbol, reket, štap za golf, lopta), ukrasne bilježnice, barbike, setovi karata, stripovi.

Osim igračaka, djeca u ovoj dobi vole poklone kao što su parfemi (za djecu), mobiteli, računala, nakit ili odjeća.