Ideje za peticu iz darivanja

Božić bez igračaka? Moguće je! Ove godine možete svojoj djeci darovati svoje vrijeme i ljubav i naučiti ih i da su vesela iznenađenja odlični pokloni.

U razgovoru s djedom ili bakom često slušamo kako su se veselili blagdanima spremali orahe i suho voće koje je u to doba godine bilo dostupno kako bi okitili božićno drvce i ukrasili stol.
Pletene veste, drveni vlakići i autići, konjići pa i keramičke lutke kod imućnijih obitelji dolazili su za Božić, a iščekivalo ih se mjesecima.

dar-pokloni

Veselilo se i kićenju bora pozlaćenim orasima i lješnjacima, cvijećem i vatom koja je poput malih pahulja pružala zimski ugođaj. Osobit je doživljaj bio izrađivanje papirnatih ukrasa koji su se zatim stavljali na bor. Djeca koja nisu imala mnogo igračaka itekako su pazila na svoje darove i uživala su u igri.

Danas su igračke na svakom koraku, a njima se često „kupuje“ i dječja dobrota ili utažuje glad za novim stvarima kojih se ne mogu zasititi. No ono što mnoga djeca priželjkuju više od novog playstationa je vrijeme koje im roditelji mogu posvetiti u igri i zabavi naročito u vrijeme Božića.

igračke djeca5

Zanimljiva je i lista želja mališana koji žive u domovima za nezbrinutu djecu. Na njihovim se popisima nalaze predmeti poput malog sklopivog kišobrana, frotirskog ogrtača, tenisica, dezodoransa ili knjiga za djecu. Sitnice koje im mogu olakšati ili uljepšati svakodnevicu skroman su odabir jer ih je život naučio cijeniti male stvari.

Mnogi su zaboravili značenje blagdana i kako zapravo nastaje božićna čarolija, a upravo zato bi ovaj Božić mogao biti prekretnica. Umjesto igračaka darujte svoje vrijeme, smijeh ili znanje djetetu te pokažite svojim primjerom kako je ljubav najljepši dar.

dijete igračke spavanje djeca

Skrivene želje

Voli li vaše dijete crtati ili plesati? Da li je oduvijek htjelo zajahati konja ili naučiti borilačku vještinu? Razmislite o njihovim željama, interesima te omiljenim aktivnostima i darujte im tečaj na kojem će se zabaviti. Kako bi dar postao „opipljiv“ iskoristite komad čvršćeg papira ili kartona, oslikajte ga ili ispišite tako da izgleda poput darovne kartice ili ulaznice u svijet mašte.

obitelj mama tata

Obiteljski rituali

djed-mraz
Pretplata na kazališne predstave, koncerte ili sportske utakmice jamče da ćete provoditi više vremena zajedno kao obitelj i stvoriti male rituale kojih ćete se sjećati čitav život. Neka uključuje i šetnju, piće ili kolač prije samog događaja, što istaknite na pozivnici koja jamči fantastično provedeno vrijeme.

Dječje zvijezde

Ima li vaš mališan omiljenog pjevača ili bend? Kupite karte za cijelu obitelj i priuštite mu zabavu pa čak i ako to znači da morate otputovati za vikend. Pospremite ih u ladicu i organizirajte potragu za „blagom“ na božićno jutro. U kutiju za darove stavite kartu koja će mališane voditi od jednog do drugog mjesta u stanu sve dok ne pronađe svoj poklon.

Putovanje iz snova

lunapark
Izradite od ukrasne kutije kasicu za štednju novčića u koju će djeca i roditelji ubacivati pokoju kovanicu za odlazak u zabavni park. Oblijepite je fotografijama parka koje možete pronaći na internetu i isprintati. Ne samo da ćete potaknuti strpljenje, nego će i mališani izdvajanjem od svojeg džeparca više cijeniti zajedničko putovanje.

Vrijeme za zabavu

Ne provodite li dovoljno vremena zajedno zbog previše obveza? Organizirajte se i napravite mjesta za kuglanje, klizanje, badminton ili tenis. Upišite vrijeme za druženje u obiteljski kalendar kojeg lijepo zamotajte i stavite ispod drvca. Nakon Božića stavite ga na počasno mjesto na zidu.

Dnevnik želja

dnevmik
Izradite dnevnik od rokovnika ili bilježnice u koji će svaki član obitelji jednom tjedno ili mjesečno upisati svoju skrivenu želju koja ne zahtjeva mnogo novca ili odricanja. To može biti mamina želje da njezin mališan stavi tanjur u sudoper nakon jela ili dječje priželjkivanje da za vikend posjeti zoološki vrt.

Organizirajte redovne dječje sastanke, pustite glazbu, pripremite omiljene grickalice te razmotrite želje u dobroj atmosferi i isplanirajte ih.