Eko ukrasi od suhih keksa na božićnom boru

Mirisi blagdanskog doma, pogotovo medenjaka, zauvijek ostaju pohranjeni u dječjim srcima, a kada odrastemo svaki put nas ponovno vraćaju u prošlosti i prizivaju misli božićnog ugođaja.

Zato se pobrinite da i ovaj Božić u vašem domu s djecom bude prožet veseljem koje se najbolje postiže izradom blagdanskog nakita. Ove suhe kekse ne možete gricnuti, ali će vam zato fino mirisati cijela kuća, a božićno drvce bit će u tradicionalnom duhu.

Napravite božićne suhe kekse, medenjake od jabuke, pripremite tanku špagu i blagdansko obiteljsko kićenje može započeti.
Ove je božićne medenjake od jabuke jako lako napraviti, a oblici mogu biti različite, od zvončića, kućica ili oblika pahuljica.

Sastojci za recept

15 dkg cimeta u prahu
2,5 dl pirea od jabuka

Priprema suhih keksa

Umiješajte 15 dkg cimeta u prahu i pirea od jabuka. Pazite da smjesa bude dobra za oblikovanje oblika što znači da ne smije biti ljepljiva. Ako vam je smjesa premekana možete dodati još cimeta u prahu dok ne dobijete željenu strukturu.

Razvaljajte tijesto na brašnastoj površini stola do željene debljine te možete uz pomoć kalupa za kolače izrezat oblike. Djeca tijesto mogu oblikovati i rukicama, poput plastelina, u neke svoje željene oblike.

Na vrhu svakog izbušite malu rupicu kroz koju ćete moći provući tanku špagicu.
Na lim stavite papir za pečenje i posložite svoje kekse od tijesta te ih pecite oko 2.5 sata na 90 stupnjeva Celzijevih.

medenjaci suhi keksi za bor

Izrada ukrasa za kekse

Ako želite ukrase na keksima napravite ih od limuna, odnosno od njegove ocakline.
Mikser stavite na najveću brzinu i miješajte 20 dkg šećera u prahu i limunov sok otprilike oko 15 minuta. Kad smjesta postane gusta znači da je gotovo i da se njome mogu početi ukrašavati suhi i ohlađeni pečeni keksi.

Stavite ocaklinu od limuna u vrećicu, probušite rupicu oblikujte ukrase na keksima. kad se sve dobro ohladi provucite tanku špagu kroz rupicu keksa i zavežite na grančicu božićnog bora.