Izradite kod kuće ukrase za božićno drvce

Iz godine u godinu božićno drvce kitite istim kuglicama i božićnim ukrasima i dekoracijama, a sve što možete pronaći po prodavaonicama su kuglice koje su sve samo ne unikatne i jedinstvene?

Istina, ima i unikatnih i jedinstvenih, ali njih je relativno teško pronaći, a kada i pronađemo takve blagdanske ukrase znaju biti jako skupi. Baš zato Vam donosimo nekoliko ideja kako kod kuće napraviti jedinstvene ukrase za božićno drvce.

Žica, tijesto i drugi materijali

Ukrase raznih oblika, između kojih i anđele, možete napraviti od žice. Uz malo truda, kretaivnosti i nekoliko pokreta rukom cvjećarsku žicu za povezivanje oblikujte u anđele, zvijezde, darove te druge stvari koje Vas asociraju na Božić.

kićenje advent božić2

Osim žicom, ukrase možete napraviti od malo brašna, vode i modlica. Zasigurno kod kuće imate modlice koje vadite samo za rijetke prilike pa evo idealnog načina da ih iskoristite i od njih napravite vlastite, jedinstvene ukrase za bor.

U tome Vam mogu pomoći i djeca koja će biti presretna što mogu sudjelovati i sami napraviti ukrase po želji.

Kad ste pri kraju s ukrašavanjem, slobodno na božićno drvce dodate i malo vate koja će odavati dojam snijega na granama.
Po želji možete napraviti i girlande i to od krep papira ili kokica. Ispecite kokice, s iglom ih nabodite na konac, na kraju svežite te objesite na božićno drvce.

Orasi

Na samom početku donosimo Vam ideju za koju je dovoljno otići u maminu ili bakinu smočnicu.

Naime, radi se o orasima. Kako su kolači od oraha neizostavni za blagdane, sigurno ćete ih pronaći barem desetak koji još nisu završili u kolaču.

Osim oraha, za ukrase Vam je potrebno malo tempere ili pak sprej u boji. Na izboru imate pregršt boja, a mi vam preporučujemo crvenu ili zlatnu koje se izvrsno slažu s bojom božićnog drvca. Osim boje, potrebno Vam je još i malo konca ili ukrasne trake kako biste orahe mogli objesiti na bor.

orasi ukrasi bor božić

Božićni ukrasi od tjesta i tjestenine

tjestenina
Evo još jednog ukrasa kojeg možete pronaći u smočnici ili u kuhinjskom ormaru. Riječ je o tjestenini, odnosno ukrasima od tjestenine.

Uzmete li nekoliko vrsta tjestenine, na primjer Penne Rigate za tijelo, leptiriće ili Farfalle za krila i pužiće za glavu, evo vam anđela za božićno drvce.

Po želji anđele možete i obojiti. Na samom kraju svakako na njih stavite neki konac ili trakicu kako biste ih mogli objesiti na bor.

Naravno, uvijek od tijesta možete ispeći svoje originalne ukrase i dekoraciju za bor.
Pogledajte izvrtan recept i ideju za eko ukrase od pečenog tijesta:
Eko ukrasi od suhih keksa na božićnom boru

ukrasi od tijesta božić bor

Originalne kuglice ručne izrade

Ako smatrate da Vam ovo nije dovoljno, donosimo vam još dvije ideje kako napraviti kuglice kod kuće.

Obje ideje za izradu kuglica za bor uključuju balone

U prvom slučaju napuhnite manje balone, taman toliko da imaju oblik kuglice, zatim uzmite malo ljepila i špage te špagu natopljenu ljepilom omotajte oko balona.
Kad smatrate da ste gotovi, zavežite špagu i pustite da se osuši.
Kad je špaga suha vrijeme je da probušite balon, maknete ga, dodate trakicu i objesite kuglicu na bor.

Balone možete omotati i vatom tako što ćete je zaljepiti na manje napuhane balončiće iza čega možete provući kroz nju konac kako bi mogli ukrasiti drvce.

kuglice ukrasi božić

Osim špage, druga opcija su novine, odnosno kaširanje balona za izradu ukrasnih kuglica

Natrgajte novine na trake, uzmite lijepilo ili malo vode i brašna te počnite lijepiti novine oko napuhanog balona veličine kuglice za bor.

Kad se novine osuše tada pustite mašti na volju, možete lijepiti, bojati, rezati ili što god Vam padne na pamet.
Te su kuglice poput platna koje čeka da bude ukrašeno. Uz dodatak trakice ili konca i te su kuglice spremne za drvce.

 

 

Sretno s izradom i ukrašavanjem!

Tekst preuzet s portala Wish.hr

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije:
Stephen Woods, Uqbar