Kako od dvorišta napraviti raj za djecu?

Slobodno se može reći da su obitelji koje imaju svoje dvorište zapravo privilegovane. Naime, kada posjedujete dvorište uz svoju kuću, to je kao da imate svoj privatni mali park, u kojem se djeca mogu bezbrižno igrati u svako doba dana.

Međutim, kako bi dvorište bilo idealno za dječju igru, ono se mora prilagoditi u nekim stvarima djeci pa vam donosimo nekoliko izvrsnih ideja.

Saznajte kako da od svog dvorišta, koje god on veličine bio, izvučete maksimum i svojoj djeci stvorite raj za uživanje

djeca u dvoristu vrtu parku

Zelene površine – u dvorištu za djecu zelenilo je obavezno

Razlog zašto i djeca i roditelji vole provoditi vrijeme u parkovima nisu nužno rekviziti za igru koji se u njima nalaze, već svo to bujno zelenilo. Zelenilo odmara oči, velike krošnje drveća pročišćavaju zrak i smanjuju galamu i buku, a šareno cvijeće podiže atmosferu.

Također jedan dio svoje površine ispred ili iza kuće možete pretvoriti i u mini vrt.
OVDJE saznajte kako se sve djeca se razvijaju kroz rad u vrtu :)

Ako u dvorištu još nemate drveća i tek ga planirate zasaditi, jasno je da ćete morati malo pričekati na hladovinu no znajte da za odlične instant rezultate možete početi od trave. Travnata površina za igru biće mnogo udobnija i primamljivija za mališane od betona, a osim toga, igranje na travi smanjuje mogućnosti za povrede.

Također, vrlo je bitno da redovno održavate svoj travnjak, kako biste sačuvali svoje dijete od krpelja. U tome vam mogu pomoći kosilice za košenje trave koji su zapravo vrlo laki za korištenje, a možete ih pronaći u mnogobrojnim trgovinama za vrtove.

OVDJE saznajte zašto je krpelj je nametnik kojeg trebamo odmah odstraniti – kako se odstranjuje krpelj

Igračke i rekviziti – omogućite djeci dvorište puno zabave

Današnja djeca, nažalost, provode mnogo manje vremena u prirodi, a sve više pred magičnim ekranima. Kao što znate, boravak u prirodi ima brojne dobrobiti za zdravlje, a ako želite da i vaše dijete uživa u njima bilo bi jako dobro da napravite savršen prostor za igru, koji će djecu privlačiti više nego ekran mobitela ili kompjutera.

Ne brinite, to uopće nije tako teško :)
Sve što vam treba je par rekvizita za igranje po uzoru na one na dječjim igralištima, i vaše dijete biće oduševljeno!

Na raspolaganju su tobogani, ljuljačke, klackalice, kule za penjanje i još mnogo toga, a od veličine vašeg dvorišta zavisit će broj dječjih dvorišnih rekvizita koje ćete moći montirati. Vrlo je važno da dvorište ne pretrpate igračkama, već da ostavite dovoljno prostora za nesmetano kretanje i trčkaranje, ali i igranje različitih igara i sportova.

Nabavite ili sami improvizirajte gol i koš u jedom kutku dvorišta, ili rasprostrite mrežu za tenis ili badminton.
Fizička aktivnost je vrlo bitna kako u djetinjstvu, tako i u odraslom dobu, a na ovaj način kod svog djeteta razvijate naviku da se bavi sportom ili nekim aktivnostima koje potiču kretanje.

Ambijent – stvorite idealnu atmosferu za djecu, ali i odrasle

Prilikom uređenja dvorišta mislite i na sebe :), a ne samo na svoju djecu. Naravno, djeca su na prvom mjestu, ali baš kao što želite da od vašeg dvorišta stvorite idealno mjesto gdje će ona igrati i zabavljati sa svojim vršnjacima, bilo bi lijepo da u njemu i vi odrasli možete uživati sa svojim prijateljima.

Zato tijekom planiranja obavezno ostavite prostora za vrtni namještaj na kome ćete moći popiti svoju jutarnju kavicu ili čaj ili ćete možda poželjeti uživati u sunčanim popodnevima i večerima sa svojim prijateljima na otvorenom. Ovako smišljeno uređeno dvorište i vrt sjajno je mjesto i za učenje i čitanje na otvorenom ili mjesto za igranje društvenih igra u kojima će sudjelovati cijela obitelj.

Kako biste dodatno oplemenili ambijent vašeg dvorišta ostavite prostora i za neke gredice veselog cvijeća u nekoj omiljenoj boji vašeg djeteta koje će samo ili uz vašu pomoć zasaditi. Vašu oazu sreće na otvorenom možete još ukrasiti ambijentalnom vrtnom rasvjetom, kućicom za ptice, sve naravno u skladu sa svojim mogućnostima i željama.

Iskoristite svoju maštu i omogućite svom djetetu sretno, bezbrižno i aktivno djetinjstvo! Uživajte zajedno u vašem malom raju!

Savjet više za igranje na otvorenom

Tijekom ljeta i dana s visokim temperaturama obvezno pripazite na simptome sunčanice i pobrinite se da vaše dijete ne provodi previše vremena na jakom suncu, odnosno da se igra u hladu.

Izvor: GuGu