Magični ekrani: kako dijete nagovoriti da ide na spavanje

Kada dođe vrijeme za spavanje, za mnoge roditelje tada počinje prava muka. Vika, plač, ispadi bijesa i odbijanje odlaska u krevet samo su neki od problema s kojima se susreću. Međutim, mnogi ne znaju da razlog takvog dječjeg ponašanja leži u malim ekranima.

Tableti i pametni telefoni postali su dječja omiljena zabava koja često stvara probleme. Naime, oni su interaktivni i djecu je često naprosto nemoguće odvući od omiljenog lika ili igrice. Problem je i u tome što su blizu lica.

Zbog svjetla na ekranu, centar u oku ne šalje mozgu informaciju da je vrijeme za spavanje i nema proizvodnje melatonina, odnosno naše prirodne tablete za spavanje. Oni proizvode zvukove i kada se ne koriste. Sjetite se samo kada vas je probudila poruka taman kada ste trebali zaspati, a onda ste se dopisivali još satima.

Sve to kod djece uzrokuje da su uzbuđena i razigrana kada je vrijeme za spavanje. Njihov mozak nije dobio informaciju da je vrijeme za spavanje.

tablet kompjuter djeca

To se odrazilo i na količinu sna koju djeca danas dobivaju. U dobi od 6 do 10 godina spavaju oko 9 sati, u dobi od 11 godina oko 8 sati dok adolescenti spavaju svega 7 sati.

Iako je to više nego što spavaju odrasli, za djecu je premalo. Američka Nacionalna zaklada Sleep smatra da bi djeca u dobi između 6 do 10 godina trebala spavati oko 11 sati, a iznad 10 godina oko 9 sati.

Razlog zašto je toliko bitno da su djeca naspavana je u tome što manjak sna utječe na njihovo zdravlje i razvoj. Djeca koja ne spavaju dovoljno imaju problema s težinom, sklonija su bolestima, imaju psihofizičke probleme i neuspjehe u školi.

Ono što roditelji mogu napraviti da poboljšaju spavanje svojih razigranih mališana, je da stvore pravilnu rutinu prije spavanja. To se prije svega odnosi na mirniju igru i prigušenija svjetla otprilike sat do dva prije spavanja.

Također treba ograničiti korištenje tableta i telefona, a odlazak na spavanje treba biti u isto vrijeme. Ali ne treba zaboraviti ni pravilnu rutinu spavanja za roditelje.
Djeca uče od roditelja, pa i kada je u pitanju spavanje.

Tekst omogućio:Najsretnija beba